Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Τετάρτη την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσυ Πελόζι ότι και μόνο η απειλή μιας χρεοκοπίας στις ΗΠΑ μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές και προέτρεψε την ηγεσία των Δημοκρατικών να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους το συντομότερο δυνατό.
Η Γέλεν επανέλαβε ότι οι νομοθέτες έχουν διορία μόνο μέχρι κάποιο σημείο τον Οκτώβριο πριν το υπουργείο εξαντλήσει τις εκτεταμένες προσπάθειές του για να αποτρέψει μια ιστορική χρεοκοπία.
«Μια καθυστέρηση που θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της πιθανότατα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην αμερικανική οικονομία και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η Γέλεν στην Πελόζι σε επιστολή της Τετάρτης που επικαλείται το CNBC.
«Έχουμε μάθει από παρελθόντα αδιέξοδα σε σχέση με τα όρια του χρέους, ότι η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για την αναστολή ή την αύξηση του ορίου χρέους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή οικονομική ύφεση και να στείλει το κόστος δανεισμού στα ύψη σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία. Παρά τις τρομερές συνέπειες, οι νομοθέτες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.
Το ανώτατο όριο εμποδίζει το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει νέα ομόλογα για τη χρηματοδότηση κρατικών δραστηριοτήτων μόλις επιτευχθεί ένα ορισμένο επίπεδο χρέους ή ημερομηνία. Αυτό το επίπεδο έφτασε τα 22 τρισ. δολάρια τον Αύγουστο του 2019 και ανεστάλη μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021.
Το νέο όριο χρέους περιλαμβάνει τον πρόσθετο δανεισμό της Ουάσινγκτον από το καλοκαίρι του 2019. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε τον Ιούλιο ότι το νέο ανώτατο όριο θα είναι πιθανότατα μόλις πάνω των 28,5 τρισ. δολαρίων.
Ερωτηθείσα για την επιστολή της Γέλεν κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, η Πελόζι είπε την Τετάρτη ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα διακινδυνεύσουν «την φερεγγυότητα και πίστη» της αμερικανικής κυβέρνησης.
Κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίξουν μια αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, όπως έκαναν οι Δημοκρατικοί επί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συσσώρευσε χρέος άνω των 7 τρισ. δολαρίων.
«Πρέπει να γίνει», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι υπεύθυνοι». Η πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα συμπεριλάβουν αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στο νομοσχέδιο των 3,5 τρισ. δολαρίων, το οποίο θα απαιτήσει απλή πλειοψηφία.
Δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν επιτρέπεται να εκδίδει νέο χρέος πριν το Κογκρέσο αναστείλει ή αυξήσει το ανώτατο όριο, η Γέλεν και το επιτελείο της έχουν επικαλεστεί «έκτακτα μέτρα» για τη διατήρηση κεφαλαίων και την αποφυγή κατάρρευσης του ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού.
Τα έκτακτα μέτρα επιτρέπουν στο Υπουργείο Οικονομικών να εξαργυρώσει ορισμένες επενδύσεις σε ομοσπονδιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα και να σταματήσει νέες, προκειμένου να δημιουργηθούν κεφάλαια χωρίς να αυξηθεί το συνολικό χρέος. Αλλά όταν εξαντληθούν αυτές οι μέθοδοι, δεν υπάρχει επιστροφή.
Εκτός και αν το Κογκρέσο αλλάξει το ανώτατο όριο, οι πληρωμές για την κοινωνική ασφάλιση, την περίθαλψη, τις στρατιωτικές δαπάνες, τους τόκους του χρέους των ΗΠΑ και άλλες υποχρεώσεις «παγώνουν».