Με στόχο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την την ταχεία αντιμετώπιση μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία, η Επιτροπή εγκαινιάζει την Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στην Υγεία (HERA).
Η HERA θα προβλέπει απειλές και πιθανές κρίσεις υγείας μέσω συλλογής πληροφοριών και δημιουργίας των απαραίτητων ικανοτήτων αντίδρασης, αναφέρει η Κομισιόν.
“Η HERA είναι η απάντηση της ΕΕ τόσο για την πρόβλεψη όσο και για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ειδικότερα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή φαρμάκων, εμβολίων και άλλων ιατρικών αντιμέτρων – όπως γάντια και μάσκες – που συχνά έλειπαν κατά την πρώτη φάση της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι “η HERA είναι ένα ακόμη δομικό στοιχείο μιας ισχυρότερης Ένωσης Υγείας και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ετοιμότητά μας σε κρίσεις. Με την HERA θα διασφαλίσουμε ότι έχουμε τον ιατρικό εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για την προστασία των πολιτών μας από μελλοντικές απειλές για την υγεία”.
H HERA είναι ένας βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2020 και θα καλύψει ένα κενό στην ανταπόκριση και την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ στην υγεία.
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι “η HERA έχει σαφή αποστολή: τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας, της πρόσβασης και της διανομής ιατρικών αντιμέτρων στην Ένωση”.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι “θα έχει την επιρροή και τον προϋπολογισμό για να συνεργαστεί με τη βιομηχανία, τους ιατρικούς εμπειρογνώμονες, τους ερευνητές και τους παγκόσμιους εταίρους μας για να βεβαιωθεί ότι ο κρίσιμος εξοπλισμός, τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι άμεσα διαθέσιμα όταν και όπου είναι απαραίτητο. Τώρα γνωρίζουμε: για να καταπολεμήσουμε την πανδημία COVID-19 και μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υγείας, η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός “.
Πριν από μια κρίση υγείας, στη “φάση ετοιμότητας”, η HERA θα συνεργαστεί στενά με άλλους οργανισμούς υγείας της ΕΕ και εθνικούς φορείς, τη βιομηχανία και τους διεθνείς εταίρους για να βελτιώσει την ετοιμότητα της ΕΕ για επείγοντα περιστατικά υγείας.
Η HERA θα πραγματοποιήσει αξιολογήσεις απειλών και συλλογή πληροφοριών, θα αναπτύξει μοντέλα για την πρόβλεψη επιδημιών και, στις αρχές του 2022, θα εντοπίσει και θα δράσει σε τουλάχιστον τρεις απειλές υψηλού αντίκτυπου και θα αντιμετωπίσει πιθανά κενά στα ιατρικά αντίμετρα.
Θα υποστηρίξει επίσης την έρευνα και την καινοτομία για την ανάπτυξη νέων ιατρικών αντιμέτρων, μεταξύ άλλων μέσω δικτύων κλινικών δοκιμών σε όλη την Ένωση και πλατφορμών για την ταχεία ανταλλαγή δεδομένων.
Επιπλέον, η HERA θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς και θα ενισχύσει τη βιομηχανική ικανότητα. Η HERA θα αποκαταστήσει ένα στενό διάλογο με τη βιομηχανία, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την παραγωγική ικανότητα και στοχευμένες επενδύσεις και θα αντιμετωπίσει τα σημεία συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού για ιατρικά αντίμετρα.
Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, σημείωσε ότι “η HERA είναι ένα βασικό κεντρικό στοιχείο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Με την HERA θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε απειλές, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να ανταποκριθούμε έγκαιρα μέσω της ανάπτυξης, προμηθειών και διανομής κρίσιμων ιατρικών αντιμέτρων σε επίπεδο ΕΕ”.
Η ίδια επισήμανε ότι “είναι μια μοναδική δομή ασφάλειας υγείας που μας επιτρέπει να είμαστε μπροστά από την καμπύλη. Η ασφάλεια της υγείας γίνεται μια συλλογική προσπάθεια στην ΕΕ. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια μιας καταστροφικής πανδημίας, η HERA είναι ένα σύμβολο της αλλαγής νοοτροπίας στην πολιτική υγείας που πρέπει να συγκεντρώσουμε όλοι-όταν ενεργούμε μαζί, είμαστε πιο δυνατοί και ικανοί να κάνουμε την πραγματική διαφορά για την ασφάλεια της υγείας των πολιτών μας “.
Η αρχή θα προωθήσει τις προμήθειες και θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα και τη διανομή τους και θα αυξήσει την ικανότητα αποθήκευσης για την αποφυγή ελλείψεων στην εφοδιαστική.
Η HERA θα ενισχύσει επίσης τις γνώσεις και τις δεξιότητες για όλες τις πτυχές των ιατρικών αντιμέτρων στα κράτη μέλη.
Σε περίπτωση που κηρυχθεί επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας σε επίπεδο ΕΕ, η HERA μπορεί γρήγορα να στραφεί σε επείγουσες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης λήψης αποφάσεων και της ενεργοποίησης έκτακτων μέτρων, υπό την καθοδήγηση μιας υψηλού επιπέδου επιτροπής υγειονομικών κρίσεων. Θα ενεργοποιήσει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και θα ξεκινήσει μηχανισμούς παρακολούθησης, νέας στοχευμένης ανάπτυξης, προμήθειας και αγοράς ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών.
Η παραγωγή ιατρικών αντιμέτρων στην ΕΕ θα ενισχυθεί και θα δημιουργηθεί κατάλογος εγκαταστάσεων παραγωγής, πρώτων υλών, αναλωσίμων, εξοπλισμού και υποδομής, προκειμένου να υπάρχει σαφής επισκόπηση των δυνατοτήτων της ΕΕ.
Οι δραστηριότητες της HERA θα βασίζονται σε προϋπολογισμό 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τρέχον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2022-2027, μέρος του οποίου θα προέλθει από τη συμπλήρωση NextGenerationEU.
‘Αλλα προγράμματα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το REACT-EU, τα Ταμεία Συνοχής και το Πρόγραμμα InvestEU εντός της ΕΕ, καθώς και ο Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας θα συμβάλλουν επίσης στην υποστήριξη της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας. Μαζί με τα παραπάνω 6 δισεκατομμύρια ευρώ, η συνολική υποστήριξη θα ανέλθει σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης και ακόμη περισσότερο εάν λάβουμε υπόψη τις επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα.
Για να διασφαλιστεί η ταχεία αξιοποίηση της HERA, η Αρχή θα συσταθεί ως εσωτερική δομή της Επιτροπής. Θα είναι πλήρως λειτουργική στις αρχές του 2022. Η λειτουργία της θα επανεξετάζεται και θα προσαρμόζεται σε ετήσια βάση έως το 2025, οπότε θα πραγματοποιηθεί πλήρης επανεξέταση.
Ο προτεινόμενος κανονισμός του Συμβουλίου σχετικά με ένα πλαίσιο μέτρων που σχετίζονται με ιατρικά αντίμετρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε επίπεδο Ένωσης θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το Συμβούλιο.