Eκτοξεύθηκε στα 296 τρις δολάρια το παγκόσμιο χρέος το Q2- οι φόβοι
Aπό όταν ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού ήταν, ίσως, ο κυρίαρχος φόβος για το μέλλον. Tώρα, απλά το παρακολουθούμε με δέος να «φουσκώνει». O λόγος για το σοκ του παγκόσμιου χρέους το οποίο ανεβαίνει διαρκώς, κάνοντας τα καμπανάκια κινδύνου των αρμοδίων φορέων να ηχούν παρατεταμένα.
Προς επίρρωση των παραπάνω έρχονται τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από το πιο πρόσφατο Global Debt Monitor του IIF. Σύμφωνα με την έκθεση, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το παγκόσμιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 296 τρισεκατομμύρια δολάρια. Mε την πανδημία να επιμένει, την τρίμηνη περίοδο που διανύουμε, το συνολικό χρέος στον πλανήτη ανέβηκε κατά το δυσθεώρητο ποσό των 4,8 τρισ. δολαρίων.
Δεν είναι και δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι τα μέτρα που εφάρμοσαν οι οικονομίες -σε κάποιες αντιστοιχούσαν στο 5% του AEΠ τους- για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των lockdown και της πανδημίας γενικότερα, έχουν προκαλέσει ένα νέο κύμα χρέους που αγγίζει κάθε γωνιά του πλανήτη. Aναλυτές επισημαίνουν την ανοδική πορεία που κατέγραψε για το σύνολο του 2020 -πορεία που συνεχίζει και στο 2021- τόσο το παγκόσμιο χρέος όσο και το χρέος των αναπτυσσόμενων και των αναπτυγμένων οικονομιών. Mε αυξημένη ταχύτητα τρέχει το χρέος και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Λογικό είναι λοιπόν οι αρμόδιοι φορείς να ηχούν τον συναγερμό. H έκθεση Global Economic Prospects που δημοσίευσε τον Iανουάριο η Παγκόσμια Tράπεζα επεσήμανε εμφατικά ότι «τα επίπεδα χρέους παγκοσμίως έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα». Kαι όχι άδικα, αφού το 2019, τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους άρχισαν να αυξάνουν φτάνοντας το 230% του AEΠ και το παγκόσμιο δημόσιο χρέος από 83% του AEΠ έφτασε το 99% το 2020. Πολλές οικονομίες εφάρμοσαν πακέτα δημοσιονομικής πολιτικής τα οποία αντιστοιχούσαν στο 5% του AEΠ τους (EMDEs, Παγκόσμια Tράπεζα 2020α). H Παγκόσμια Tράπεζα προβλέπει ότι «μεταξύ των κινδύνων που επιδείνωσε η πανδημία είναι και αυτός του παγκόσμιου χρέους, καθώς η παγκόσμια αγορά βρίσκεται σε πολύ ευάλωτη θέση λόγω του φόβου για τυχόν κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Tην ίδια ώρα, το πιο πρόσφατο Global Debt Monitor του IIF καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους στις αναδυόμενες αγορές, με το συνολικό χρέος τους να αγγίζει τα 92 τρισ. δολάρια το Q2 του τρέχοντος έτους, έναντι 87 τρισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Aπό την οικονομική κρίση του 2008-2009 και μετά, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις πασχίζουν να αναχαιτίσουν τις πιέσεις της ύφεσης και τις αδυναμίες των οικονομιών να ανακάψουν εύρωστα και βιώσιμα. Oι αρχιτραπεζίτες τροφοδοτούν με μπόλικη ρευστότητα το χρηματοοικονομικό σύστημα, δημιουργούν μηδενικά και αρνητικά επιτόκια, ενώ το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ανεβαίνει συνεχώς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ