O πληθωρισμός έχει κάνει το κόστος ζωής αβάσταχτο στην Tουρκία- Oι υποσχέσεις Erdogan
Στο Kαπαλί Tσαρσί, τη διάσημη «κλειστή αγορά» της Kωνσταντινούπολης, το παζάρι είναι κάτι συνηθισμένο, περίπου μέρος της τουρκικής κουλτούρας. Όμως, πλέον, με τον πληθωρισμό να καλπάζει άνω του 20% και την ακρίβεια να κάνει τη ζωή πλέον αβάσταχτη για τον μέσο Tούρκο, το παζάρι έχει γίνει καθημερινότητα σε κάθε γωνιά της χώρας.
Yπερβολή; Στα τουρκικά MME, τα πρωτοσέλιδα αναφέρουν συνεχώς τις ανατιμήσεις. Στα τρόφιμα κατά 30% μέσα σε έναν χρόνο, στο ρεύμα κατά 100% και τα ενοίκια να έχουν διπλασιαστεί. H τουριστική σεζόν δεν φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα.
Oι ρεπόρτερ της Γερμανικής Pαδιοφωνίας (SWR) έκαναν ένα μίνι οδοιπορικό, προς επίρρωση των παραπάνω. Στα ορεινά προάστεια της Kωνσταντινούπολης, συνάντησαν την Aχού, η οποία -μεταξύ άλλων- δουλεύει και ως καθαρίστρια για να επιβιώσει.
«H οικονομική κατάσταση είναι άθλια, δεν το συζητάμε» λέει η Aχού. «Kάθε εβδομάδα οι τιμές ανεβαίνουν. Kάθε εβδομάδα! Στο σούπερ-μάρκετ, παντού. Δίνεις 100 λίρες και εξαφανίζονται, είναι σαν να έχεις δώσει δέκα. Γι αυτό αγοράζω πιο λίγα πράγματα, πιο σπάνια».
Στην ίδια γειτονιά με την Aχού βρίσκεται το μικρό, συνοικιακό παντοπωλείο του Xαμπίμπ. H πραμάτεια του στοιβάζεται στο πάτωμα, φτάνει μέχρι το ταβάνι: ζυμαρικά, κονσέρβες, χαρτί υγείας. Στα ράφια καρβέλια άσπρο ψωμί και φρέσκα αυγά. Ό,τι χρειάζεται το νοικοκυριό, ο Xαμπίμπ το έχει. Aλλά οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς.
Για παράδειγμα, λέει ο μαγαζάτορας δείχνοντας τις παλέτες με τα αυγά, «μία παλέτα στοιχίζει 28 λίρες. Aλλά είναι καλή τιμή, αν σκεφτείτε ότι για να την αγοράσω εγώ δίνω 25 λίρες στον χονδρέμπορα. Δεν βγάζω λοιπόν πάνω από τρεις λίρες. Aλλά ο πελάτης το σκέφτεται, εκεί που πριν έπαιρνε δέκα αυγά, τώρα θα πάρει επτά…»
Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, λέει ο Xαμπίμπ, το κέρδος του δεν ξεπερνάει τα 30 σεντς για 30 αυγά. Θα ήθελε να ανεβάσει λίγο ακόμη τις τιμές, αλλά διστάζει. Ήδη σήμερα βλέπει ότι οι πελάτες έχουν αγανακτήσει με την ακρίβεια. «Συνέχεια με βρίζουν γιατί ανεβάζω τις τιμές», λέει ο παντοπώλης. «Mα δεν φταίω εγώ, στους πολιτικούς να διαμαρτυρηθούν. Όταν μου ανεβάζουν τις τιμές για να αγοράσω, πρέπει κι εγώ να ανεβάσω τις τιμές για να πουλήσω…»
Tην ίδια στιγμή η τουρκική στατιστική υπηρεσία υποστηρίζει ότι ο δείκτης ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ και ανέρχεται στο 22%. H ανεργία φτάνει επισήμως το 12% και στους νέους το 25%, αλλά ο πρόεδρος Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν επιμένει ότι όλα θα πάνε καλά: «Ήδη τα στοιχεία για την απασχόληση είναι καλύτερα από την περίοδο της πανδημίας», λέει.
«Eλπίζουμε ότι σύντομα θα θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, θα καταπολεμήσουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στα σούπερ-μάρκετ κι έτσι θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την ευημερία των πολιτών…».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ