H νέα γενική απαγόρευση του Πεκίνου για όλες τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα και για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων – η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη οικονομία – έχει ως αποτέλεσμα τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να απομακρύνουν τους Κινέζους πελάτες τους.
Οι μετοχές μιας σειράς κινεζικών εταιρειών που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση κατέρρευσαν μετά την απαγόρευση η οποία κλείνει στην ουσία όποια κενά είχαν αφήσει οι προηγούμενες αποφάσεις σχετικά με την αγορά κρυπτονομισμάτων. Στελέχη του κλάδου σημειώνουν ωστόσο ότι πολλές εταιρείες είχαν ήδη μετατοπίσει βασικά τμήματα της επιχείρησή τους εκτός Κίνας.
Όπως αναφέρει το Reuters, δέκα ισχυρά κυβερνητικά όργανα σε κοινή τους δήλωση την Παρασκευή ανέφεραν ότι απαγορεύεται στα ξένα ανταλλακτήρια η παροχή υπηρεσιών σε εγχώριους επενδυτές μέσω διαδικτύου και δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων να εξαλείψουν από κοινού τις παράνομες δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων.
Τα Ηuobi Global και Binance, δύο από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια παγκοσμίως και δημοφιλή στους Κινέζους χρήστες σταμάτησαν τις νέες εγγραφές πελατών από την Κίνα.
“Την ίδια μέρα που είδαμε την απόφαση, αρχίσαμε να λαμβάνουμε διορθωτικά μέτρα” δήλωσε ο Du Jun, συνιδρυτής της εταιρείας Huobi Group σε δήλωσή του στο Reuters.
O Du δεν διευκρίνισε πόσοι από τους χρήστες θα επηρεαστούν λέγοντας ότι η εταιρεία είχε ξεκινήσει μια στρατηγική παγκόσμιας επέκτασης πριν πολλά χρόνια και είχε σταθερή ανάπτυξη στη Νοτιονατολική Ασία και Ευρώπη.
Η TokenPocket μια δημοφιλής εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες για “πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων” ανέφερε επίσης σε μια ειδοποίηση που απέστειλε προς τους πελάτες της ότι θα τερματίσει την παροχή υπηρεσιών της στους Κινέζους πελάτες που ζουν στην Κίνα καθώς θα “αγκαλιάσει” τους νέους κανονισμούς.
Σύμφωνα με το Reuters μερικά από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο προέρχονται από την Κίνα, αλλά οι κινεζικές αρχές θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μέσα που είναι επιρρεπή σε απότομες μεταβολές τιμών και μπορούν να παρακάμψουν τους ελέγχους κεφαλαίου. Οι κινεζικές αρχές, ωστόσο, έχουν ρίξει το βάρος τους στην ανάπτυξη ενός επίσημου ψηφιακού νομίσματος.
Υπενθυμίζεται πως πολλά κινεζικά ανταλλακτήρια έκλεισαν ή μετακινήθηκαν το 2017 αφού η Κίνα, το άλλοτε μεγαλύτερο κέντρο εμπορίας και εξόρυξης bitcoin στον κόσμο, απαγόρευσε σε τέτοιες πλατφόρμες τη μετατροπή νόμιμου χρήματος σε κρυπτονομίσματα και το αντίθετο.
Επίσης και άλλοι τύποι κινεζικών εταιρειών κρυπτογράφησης εγκαταλείπουν την Κίνα τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Flex Yang, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Babel Finance. Συγκεκριμένα ο κινεζικός πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε κρυπτονομίσματα άνοιξε αυτόν τον μήνα κεντρικά γραφεία στη Σιγκαπούρη. Η Cobo μια πλατφόρμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης επίσης μετέφερε την έδρα της από το Πεκίνο στη Σιγκαπούρη.