Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και συνεχείς συναντήσεις με κοινό θέμα…την επόμενη μέρα στην Ευρώπη και τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.
Έτσι μετά το Ecofin, νέα συνάντηση θα έχουν εντός της ημέρας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τη συνολική λύση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση, θα ληφθούν την Τετάρτη στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Αντικείμενο του Eurogroup, είπε ο Γιουνκέρ, θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και οι δυνατότητες διεύρυνσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χαρακτηριστικά ότι συμφωνήθηκε μια «σημαντική» αύξηση.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin ο Γιουνκέρ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για μείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων άνω του 50%, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.
Επιπλέον, ο κ. Γιουνκέρ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ «βαρύτερες» εκείνων που προβλέπονταν, (βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου).
Για συμφωνία με τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από 50%- 55% κάνει λόγο σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Les Echos, επικαλούμενη διπλωματική πηγή.
Η εν λόγω πηγή φέρεται να δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν χθες να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες που αντέχουν να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που τέθηκε υπ’ όψιν του Eurogroup, επισημαίνεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνήσεις αλλά και βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θέμα «ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Κατά ενός μεγάλου «κουρέματος» τάχθηκαν για μια ακόμη φορά ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, με άρθρο του στους Financial Times, καθώς και ο ΣΕΒ.