Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τρίτη ότι η οικονομία θα περάσει σε στάδιο ύφεσης εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους και περιέλθει σε μια πρωτόγνωρη για τα αμερικανικά χρονικά στάση πληρωμών.
“Η 18η Οκτωβρίου είναι τελική προθεσμία. Θα ήταν καταστροφικό να μην πληρώσει η κυβέρνηση τους λογαριασμούς της, να βρεθούμε σε μια θέση όπου δεν θα είχαμε τους πόρους για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς της κυβέρνησης”, δήλωσε η Γέλεν στο CNBC.
“Πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ύφεση”, πρόσθεσε η Γέλεν.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Δευτέρα το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους για να αποφευχθεί η σχεδόν βέβαιη οικονομική αναταραχή. Κατηγόρησε επίσης τους Ρεπουμπλικανούς και τον ηγέτη της μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ότι στέκονται εμπόδιο στη νομοθεσία που θα αυξήσει το όριο χρέους.
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών έχει προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ότι οι ΗΠΑ θα κινδυνεύσουν να αθετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις γύρω στις 18 Οκτωβρίου. Οι νομοθέτες πρέπει να αυξήσουν ή να αναστείλουν το όριο χρέους πριν από αυτή την ημερομηνία, αλλιώς θα ρισκάρουν την πρώτη στάση πληρωμών των ΗΠΑ.
Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια στάση πληρωμών θα προκαλούσε εκτεταμένη οικονομική αναταραχή, αφού θα αυξάνονταν τα επιτόκια, θα τίθτο υπό αμφισβήτηση η ικανότητα της Ουάσινγκτον να αποπληρώνει εγκαίρως τις μελλοντικές οικονομικές της υποχρεώσεις και ίσως να καθυστερούσαν να φτάσουν στα χέρια 50 εκατ. ηλικιωμένων οι επιταγές κοινωνικής ασφάλισης.
Επιπλέον, τα μέλη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων θα έβλεπαν καθυστερησεις στη μισθοδοσία τους. Επιπλέον κάποιες χώρες θα έμπαιναν στον πειρασμό να κατέχουν λιγότερα κρατικά ομόλογα και πιθανόν να εξασθενούσε η ζήτηση για το δολάριο, δίνοντας ενδεχομένως στην Κίνα το πάνω χέρι στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει το δολάριο ως το προτιμώμενο νόμισμα του πλανήτη.
“Οι τίτλοι του αμερικανικού Δημοσίου θεωρούνται εδώ και καιρό ως το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο στον πλανήτη”, δήλωσε η Γέλεν. “Αυτό εξηγεί εν μέρει το αποθεματικό καθεστώς του δολαρίου. Θέτοντας αυτή την παράμετρο υπό αμφισβήτηση, αποτυγχάνοντας να αποπληρώσουμε οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις μας, θα ήταν πραγματικά καταστροφικό”.
Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι έχουν “βαρεθεί” τα υπερβολικά δαπανηρά σχέδια των Δημοκρατικών, λένε ότι ο Μπάιντεν, η Πελόζι και ο Σούμερ θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα μόνοι τους, αναστέλλονταςτο νομοσχέδιο για την κοινωνική πολιτική και το κλίμα, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο συμβιβασμός επιτρέπει σε ένα κόμμα να περάσει ορισμένα νομοσχέδια με απλή πλειοψηφία στη Γερουσία έναντι της συνήθους απαίτησης των 60 ψήφων, καθιστώντας το απρόσβλητο από την απειλή της κωλυσιεργίας των Δημοκρατικών.
“Από τα μέσα Ιουλίου, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να αυξήσουν το όριο του χρέους μόνοι τους”, έγραψε ο Μακόνελ στον Μπάιντεν τη Δευτέρα. “Ο δικομματισμός δεν είναι ένας διακόπτης που η Πελόζι και ο Σούμερ μπορούν να ανοίξουν για να δανειστούν χρήματα και μετά να κλείσουν για να τα ξοδέψουν”.
“Εδώ και δυόμισι μήνες, απλώς προειδοποιούμε ότι εφόσον το κόμμα σας επιθυμεί να κυβερνήσει μόνο του, θα πρέπει να χειριστεί μόνο του και το όριο του χρέους”, πρόσθεσε ο ΜακΚόνελ, αναφερόμενος στην προσπάθεια συμφιλίωσης.
“Ο πληθωρισμός θα παραμείνει ψηλά τους επόμενους μήνες”
Στην ίδια συνένετευξη, η Γέλεν εκτίμησε πως ο πληθωρισμό θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες.
Όπως ανέφερε, οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν τελικά “αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν τους επόμενους μήνες” και προειδοποίησε ότι μπορεί να διαρκέσουν για αρκετό καιρό.
Λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ χαρακτήρισε τον πληθωρισμό “απογοητευτικό”, η Γέλεν ανέφερε ότι “έχουν αναπτυχθεί στενώσεις στην προσφορά που έχουν προκαλέσει πληθωρισμό”.
“Πιστεύω ότι είναι παροδικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν τους επόμενους μήνες”, σημείωσε.
“Εμπιστεύομαι τη Fed να λάβει τις σωστές αποφάσεις”, πρόσθεσε η Γέλεν αναφερόμενη στη στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική και την αύξηση των επιτοκίων.
“Χτυπηθήκαμε από ένα απίστευτα ασυνήθιστο σοκ, και από τη μία μας λείπουν σχεδόν έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ από την άλλη πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε προσλήψεις”.