Oι «φίλοι» του με τα εκατ. στα Pandora Papers
«Pecunia non olet», το χρήμα δεν όζει, κατά το γνωστό λατινικό ρητό, που είναι κάτι περισσότερο από ακριβές στην περίπτωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγγενικών προσώπων και συμμάχων του.
Η οικογένεια του Τούρκου προέδρου και ο περίγυρός του περιβάλλονται από τόσα σκάνδαλα, ώστε αυτή είναι μία από τις βασικές εξηγήσεις αναλυτών για το λόγο που ο Ερντογάν γαντζώνεται τόσο επίμονα στην εξουσία, αφού αν τη χάσει θα κινδυνεύσει να βρεθεί στο εδώλιο και ενδεχομένως και στη φυλακή όχι μόνον ο ίδιος αλλά και οι περί αυτόν.
Τα Pandora Papers και οι σύμμαχοι του Ερντογάν
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των Pandora Papers αποκαλούν χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού έφεραν στο φως το πώς η Rönesans, ένας από τους ομίλους του μεγαλοεργολάβου κολλητού του Ερντογάν, Ερμάν Ιλιτζάκ, που επωφελήθηκαν τα μέγιστα από την κατασκευαστική άνθηση στην Τουρκία επί των ημερών του κυβερνώντος κόμματος AKP και η οποία έχει κερδίσει 10 δημόσιους διαγωνισμούς αξίας περίπου 16 δισ. δολαρίων την τελευταία πενταετία
Tα ίδια έγγραφα, τα Pandora Papers, αποκάλυψαν ακόμη λεπτομέρειες και για τα συστήματα φοροαποφυγής που αφορούν δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους επιχειρήσεων της Τουρκίας, την Çalık Holdings -μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επί των ημερών του AKP κοινοπραξίες, με επενδύσεις σε διάφορους τομείς, από τον κατασκευαστικό μέχρι την κλωστοϋφαντουργία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ- και την Cengiz Holding του συμμάχου του Ερντογάν, Μεχμέτ Τσενγκίζ, που εξασφάλισε από το 2002 κρατικά συμβόλαια αξίας τουλάχιστον 42,1 δισ. δολαρίων, μεταξύ άλλων για τη συμμετοχή της στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Επικεφαλής της Çalık Holdings είναι ο πέμπτος, κατά το Forbes, πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, ο Αχμέτ Τσαλίκ, με προσωπική περιουσία 1,5 δισ. δολαρίων, αλλά παραμένει ασαφές πόσους φόρους πλήρωσε τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματίας με τις υψηλές διασυνδέσεις. Ο ίδιος όμιλος βρέθηκε και το 2017 στο επίκεντρο αποκαλύψεων -τότε από τα Paradise Papers, σύμφωνα με τα οποία η Çalık Holdings χρησιμοποιούσε υπεράκτιους λογαριασμούς την εποχή που διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Τα Paradise Papers είχαν αποκαλύψει επίσης ότι η οικογένεια του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας και στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χρησιμοποιούσε εικονικές εταιρείες στον φορολογικό παράδεισο για να αποκρύπτει τα κέρδη από την εφοπλιστική της αυτοκρατορία.
Η Νήσος του Μαν και οι καταγγελίες κατά της οικογένειας Ερντογάν για φοροδιαφυγή
Αλλά και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η οικογένειά του έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κεμαλικού CHP στην Τουρκία ότι είχαν μεταφέρει τη διετία 2011-2012 εκατομμύρια δολάρια στην offshore Bellway Limited στη Νήσο του ΜΑΝ, αυτόνομο βρετανικό προτεκτοράτο που κατηγορείται συχνά πως διευκολύνει τη φοροδιαφυγή. Το CHP είχε δώσει την περίοδο εκείνη στη δημοσιότητα έγγραφα, ανάμεσά τους statements για τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Ο κ. Ερντογάν απέρριψε τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για ψέματα και μάλιστα δικαστήριο επέβαλε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πρόστιμο ύψους 142.000 τουρκικών λιρών (σχεδόν 14.000) διότι υποστήριξε ότι η οικογένεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιδόταν σε φοροδιαφυγή, δυνάμει δικαστικής απόφασης στην οποία αναφέρθηκε χθες το τουρκικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.