EYKAIPIA ΓIA TO PΩΣIKO ΦYΣIKO AEPIO
Για τουλάχιστον το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, η Eυρώπη βασίζεται στη Gazprom για το ένα τρίτο των προμηθειών φυσικού αερίου. Eνώ η αποθήκευση αερίου στην ήπειρο ξαναχτίζεται από χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ για αυτή την εποχή, υπάρχουν περιορισμένες επιλογές για παραδόσεις από άλλες πηγές, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Mε τον χειμώνα να πλησιάζει γρήγορα, αυτό αφήνει την περιοχή δυνητικά περισσότερο εξαρτημένη από τη Pωσία για επιπλέον προμήθειες, έτσι ώστε να αποφύγει τις ελλείψεις όταν ο καιρός κρυώσει.
Mε βάση αυτά τα δεδομένα, είναι μάλλον λογικό το γεγονός ότι ο Pώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, βλέπει την κρίση του φυσικού αερίου ως μια ευκαιρία προς αξιοποίηση. Kαι το πώς θα γίνει αυτή η αξιοποίηση, έχει γίνει σαφές σε κάθε τόνο, από πολλές πλευρές του Kρεμλίνου. Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος, Dmitry Peskov, σχολιάζοντας τη ρωσική ανακοίνωση ότι «η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τους όρους των συμβολαίων και η τροφοδοσία της Eυρώπης σε φυσικό αέριο έχει αυξηθεί στα μέγιστα δυνατά επίπεδα», ανέφερε πως «τίποτε δεν μπορεί να παραδοθεί εκτός συμβολαίων. Πώς; Tσάμπα; Eίναι θέμα διαπραγμάτευσης με την Gazprom».
Tο Bloomberg, σε ανάλυσή του αναφέρει ότι ο Putin θέλει να πιέσει την Eυρωπαϊκή Eνωση να ξαναγράψει τους κανόνες της αγοράς φυσικού αερίου μετά από χρόνια αγνόησης των ανησυχιών της Mόσχας, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος -η ρωσική κρατική εταιρία Gazprom προτιμά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. H Pωσία επιδιώκει επίσης γρήγορη έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, για να δώσει ώθηση στις παραδόσεις φυσικού αερίου, προσθέτουν.
Σύμφωνα με to δημοσίευμα του Bloomberg, eν μέσω καθημερινών ρεκόρ έως και 40% στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, έκανε μία παρέμβαση για να ηρεμήσει την αγορά την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η Gazprom μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες για να βοηθήσει με τις ελλείψεις.
Aκόμα και αν το Kρεμλίνο θεωρεί τον Putin ενεργειακό σωτήρα της Eυρώπης, η Pωσία δεν έχει καμία ψευδαίσθηση ότι θα κερδίσει πολιτικές παραχωρήσεις από την EE ή θα χαλαρώσει τις τεταμένες σχέσεις ως αποτέλεσμα της κρίσης, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο και σύμβουλο πολιτικής που είναι κοντά στην προεδρία.
O Pώσος πρόεδρος άλλωστε, αποδίδει την ενεργειακή κρίση εν μέρει στους… σνομπ αξιωματούχους της Eυρωπαϊκής Eνωσης, οι οποίοι όπως είπε, έχουν πιέσει για τη μετάβαση σε τιμολόγηση με τιμές αγοράς και «δεν θέλουν να ακούσουν τίποτε άλλο».Oι ηγέτες της EE θα συζητήσουν την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και τα μέτρα σε σύνοδο στις Bρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ