Περίπου 3.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αϊτή από την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στην χώρα τις τελευταίες 10 βδομάδες, ενώ σχεδόν 149.000 άτομα έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της χώρας.
Από τα συνολικά 148.787 κρούσματα χολέρας που είχαν καταγραφεί στο νησί της Καραϊβικής μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, χρειάστηκαν νοσηλεία τα 83.166.
Ξένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας εκτιμούν ότι στους επόμενους 12 μήνες, περίπου 400.000 άτομα θα έχουν μολυνθεί από την ασθένεια που προκαλεί διάρροια, εμετούς και αφυδάτωση.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων συνέπεσε με την έκκληση που απηύθυναν στον πρόεδρο της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ τριάντα γνωστοί συγγραφείς της χώρας, ζητώντας του να αναλάβει δράση εναντίον μιας σειράς επιθέσεων κατά ατόμων που κατηγορούνται ότι διέσπειραν την αρρώστια.
Τις τελευταίες ημέρες στη νοτιοδυτική Αϊτή, περισσότεροι από 40 ιερείς βουντού δολοφονήθηκαν από οργισμένα πλήθη που τους κατηγορούν ότι είναι υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της χολέρας ενώ αιματηρές διαμαρτυρίες έγιναν τον προηγούμενο μήνα και εναντίον της αποστολής του ΟΗΕ στην χώρα, με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τους κυανόκρανους ότι έφεραν την χολέρα.
Οι έλεγχοι που έχουν γίνει από επιδημιολόγους και μικροβιολόγους μετά τις διαδηλώσεις, δεν επιβεβαίωσαν τις κατηγορίες.
Τα πρώτα κρούσματα χολέρας τα τελευταία 100 χρόνια στην Αϊτή εμφανίστηκαν στις 19 Οκτωβρίου στον ποταμό Αρτιμπονάιτ, στις κεντρικές περιοχές της χώρας, στις οποίες πολλοί κάτοικοι συχνά δεν γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση μόλυνσης και αναζητούν ιατρική βοήθεια πολύ αργά.
Οι ειδικοί λένε ότι εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ασθενών και των νεκρών από την ασθένεια, που μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένο νερό ή τροφή, είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που δίνουν τα επίσημα στοιχεία.
Διαβάστε επίσης: Αυξημένος ο απολογισμός θυμάτων χολέρας στην Αϊτή