Η κινεζική οικονομία κατέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο ως αναπόφευκτο συνεπακόλουθο ενός συνδυασμού αρνητικών παραγόντων. Καθοριστική στάθηκε η ανεπάρκεια ενέργειας που έπληξε τη δεύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς προκάλεσε διακοπές στην ηλεκτροδότηση πλήττοντας την παραγωγή σε ορισμένες περιοχές, ενώ οι δυσθεώρητες τιμές της ενέργειας υπαγόρευσαν τη διακοπή λειτουργίας εργοστασίων. Μεσολάβησε, όμως, και η κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων με αιχμή τα προβλήματα του στεγαστικού κολοσσού της Evergrande και αναπόφευκτη συνέπεια ένα πλήγμα σε άλλες κατασκευαστικές, όπως και τη ραγδαία μείωση των πωλήσεων ακινήτων στη χώρα.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα καθαρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της το τρίτο τρίμηνο και συγκεκριμένα αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,9% σε ετήσια βάση, εξαιτίας κυρίως της κρίσης των ακινήτων και των ελλείψεων ηλεκτρικού ρεύματος που άσκησαν πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες της.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Κίνας είχε καταγράψει άνοδο 7,9% σε ετήσια βάση, μετά τη θεαματική ανάκαμψη κατά 18,3% που είχε προηγηθεί την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.
Καθοριστική αιτία η ανεπάρκεια ενέργειας – Πλήγμα και η κρίση της Evergrande.
Η επιβράδυνση αυτή ήταν αναμενόμενη γενικά, αν και οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν σε διεθνή ΜΜΕ τόνισαν πως περίμεναν την επιβράδυνση, αλλά όχι τόσο απότομη. Στην πλειονότητά τους προέβλεπαν πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο θα σημείωνε ανάπτυξη 5%. Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση, η κινεζική οικονομία αυξήθηκε κατά μόλις 0,2%, με ρυθμό πολύ κατώτερο αυτού της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου, όταν το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 1,3%.
Παρότι γενικά αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, τα επίσημα δεδομένα για το ΑΕΠ της Κίνας προσελκύουν πάντα την προσοχή οικονομολόγων, κυβερνήσεων και αγορών, με δεδομένο το βάρος της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.
Σχεδόν εντελώς απαλλαγμένη από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, η Κίνα είδε την ανάκαμψη της οικονομίας της να απειλείται από τη μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, ειδικά του άνθρακα, από τον οποίο η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της. Αποτέλεσμα: οι σταθμοί λειτούργησαν με μειωμένα ωράρια παρά τη μεγάλη ζήτηση και η ηλεκτροδότηση άρχισε να γίνεται με δελτίο – αυξάνοντας κατακόρυφα τα κόστη παραγωγής για πολλές επιχειρήσεις. Αλλη πηγή ανησυχίας για τους οικονομολόγους: οι περιπέτειες του Evergrande και η πιθανή πτώχευση του γιγαντιαίου αυτού ομίλου των ακινήτων. Ο συγκεκριμένος τομέας, παραδοσιακά μία από τις ατμομηχανές της κινεζικής οικονομίας, διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. Επισήμως, η κινεζική κυβέρνηση έχει στόχο η ανάπτυξη της οικονομίας να είναι τουλάχιστον 6% το 2021. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη δική του πλευρά προβλέπει ανάπτυξη 8% του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.