Το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-25 θα αποτελέσει το επίκεντρο της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το περιβάλλον στη Γλασκώβη, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ στην Τουρκία.
Η Άγκυρα αποπέμπφθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 από τις ΗΠΑ λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400 και ζητά να της επιστραφεί το 1,4 δις. δολάρια που επένδυσε στο πρόγραμμα. Ο Ερντογάν είπε ότι η Ουάσιγκτον πρόσφεραν ως αντάλλαγμα για το ποσό αυτό ένα πακέτο F-16 και εκσυγχρονισμού αντίστοιχων μαχητικών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, αλλά οι ΗΠΑ το διαψεύδουν την ώρα που Αμερικανοί βουλευτές πιέζουν την κυβέρνησή τους να μην επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία. «Οι πληροφορίες που λάβαμε είναι ότι υπάρχει ένα σχέδιο εξόφλησης κάποιας μορφής μαζί τους», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε πτήση από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.«Θα το μάθουμε απ’ αυτούς αν αληθεύει ή όχι. Θα είναι καλό να συζητήσω αυτό το θέμα σε ύψιστο επίπεδο με τον κ. Μπάιντεν. Αν γίνει αυτό θα επιδιώξουμε μια συμφωνία υπ’ αυτή την άποψη».
Λευκός Οίκος: Τίποτε οριστικό για το τετ-α-τετ Μπάιντεν Ερντογάν
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τόνισε χθες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει μια πιθανή συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη εντός της εβδομάδας, παρά τα όσα είχαν σπεύσει να ανακοινώσει τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. «Έχουμε χώρο στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο εργαζόμαστε για να οριστικοποιήσουμε για πρόσθετες διμερείς συναντήσεις», δήλωσε η Ψάκι.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, τον πρωθυπουργό της χώρας, Μάριο Ντράγκι και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μέχρι τη Δευτέρα, που θα βρίσκεται στην Ιταλία.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε και στην κρίση με τους δέκα πρεσβευτές και την απειληθείσα απέλασή τους από την Τουρκία μετά την έκκλησή τους για αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά. Όπως είπε η Ψάκι, οι ΗΠΑ δεν έκαναν πίσω από το περιεχόμενο της δήλωσης. «Συνεχίζουμε να υψώνουμε δημοσίως τη φωνή μας για τις φυλακίσεις ακτιβιστών, δημοσιογράφων και ατόμων ανά την υφήλιο περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Εγείρουμε θέματα κατ’ ιδίαν και δημοσίως όταν έχουμε ανησυχίες, όπως ς’ αυτή την περίπτωση. Η Τουρκία παραμένει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, μια χώρα με την οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε ένα φάσμα αμοιβαίων συμφερόντων», σημείωσε.