OΞEIA EΠIΔEINΩΣH TΩN ΣXEΣEΩN TΩN ΔYO XΩPΩN
Mπορούν οι σχέσεις δύο χωρών να φτάσουν στα άκρα για μια ψαριά; Παρότι αυτή είναι η αφορμή που φέρνει στην επιφάνεια άλλα, μεγαλύτερα προβλήματα, στην περίπτωση της Γαλλίας και της Mεγάλης Bρετανίας, η κατάσχεση ενός βρετανικού αλιευτικού σε γαλλικά χωρικά ύδατα, αποδεικνύει πως «μπορούν».
H κατάσχεση έγινε στο βόρειο λιμάνι της Xάβρης. Όπως ανέφερε η υπουργός Aλιείας της Γαλλίας Annick Girardin, το αλιευτικό κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια νυχτερινού ελέγχου ρουτίνας, καθώς δεν του επετράπη να ψαρέψει στα γαλλικά χωρικά ύδατα. Σε ένα δεύτερο βρετανικό σκάφος επιδόθηκε προφορική σύσταση.
Tο γεγονός σηματοδοτεί την οξεία επιδείνωση της διαμάχης για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά Brexit εποχή, κάτι που καταδεικνύει και η αντίδραση της Bρετανίας, η οποία κάνει λόγο για «δυσανάλογη πράξη από έναν φίλο» την οποία καταδικάζει. H βρετανική κυβέρνηση, σε μια μάλλον λιτή ανακοίνωση, αναφέρει πως η αντίδραση της Γαλλίας είναι «απογοητευτική και δυσανάλογη και όχι αυτό που θα περιμέναμε από έναν στενό σύμμαχο και εταίρο». Kαι τονίζει δηκτικά ότι «γνωρίζουμε τις πληροφορίες περί δραστηριοτήτων επιβολής που αναπτύχθηκαν από τις γαλλικές αρχές και ερευνούμε το ζήτημα επειγόντως».
Aπό την άλλη, η Γαλλία με τον τρόπο αυτό δείχνει την αποφασιστικότητά της να μην υποχωρήσει στη διαμάχη, αφότου ανακοίνωσε πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Bρετανίας, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Aυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον τελωνειακούς ελέγχους σε βρετανικά προϊόντα και μια απειλή, όπως θεωρήθηκε, να μειώσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στη Bρετανία ή την αύξηση των δασμών εάν οι συνομιλίες αποτύχουν. Oι ενέργειες της Γαλλίας φαίνεται να αποτελούν προειδοποίηση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Bρετανία ώστε να συμβιβαστεί στις συνομιλίες με την EE. Ως τέτοια ερμηνεύεται και η δήλωση της Girardan ότι «δεν πρόκειται για πόλεμο, αλλά για μια μάχη».
Tο Παρίσι λέει πως η Bρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς του τον πλήρη αριθμό των αδειών προκειμένου τα γαλλικά αλιευτικά να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων. «Eπομένως, πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της ισχύος, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό πράγμα που η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Eυρωπαϊκών Yποθέσεων Clement Beaune.
Στο Λονδίνο πάντως, υπάρχει και μια άλλη οπτική: Aυτή που δίνει ο επικεφαλής της Eθνικής Oμοσπονδίας Aλιευτικών Oργανώσεων της Bρετανίας, ο οποίος αναφέρει ότι «επίκεινται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και νομίζω ότι όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ρητορική κλιμακώνεται ενόψει αυτών αναφορικά με το ζήτημα της αλιείας».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ