Καταρρέει η τουρκική οικονομία, με τους πολίτες να βλέπουν το εισόδημά τους κάθε μέρα να συρρικνώνεται λόγω την κατακρήμνισης της τοπικής λίρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πλέον στα σούπερ μάρκετ αλλάζουν οι τιμές προς το χειρότερο ακόμη και τρεις φορές μέσα στην ίδια μέρα εξαιτίας της δυσμενούς συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 43% της αξίας της από την αρχή του έτους και πάνω από 22% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως η κατάσταση δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί εύκολα και ίσως η νέα οικονομική κρίση να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – αν και η αλήθεια είναι ότι ο αρχηγός της γειτονικής χώρας έχει βγει αλώβητος ή έστω με μικρές πολιτικές απώλειες, από πολλές κρίσεις κατά το παρελθόν.
Το πρωί η λίρα ανέκαμψε ελαφρά, όπως είχε συμβεί και χθες την ίδια ώρα, με την ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού δολαρίου να βρίσκεται γύρω στα 8,35 σεντς, ωστόσο η αντίδραση αυτή είναι εξαιρετικά ασθενής. Αυτή τη στιγμή στα πρατήρια της Τουρκίας σχηματίζονται μεγάλες ουρές από πολίτες που θέλουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι από σήμερα ενδεχομένως να μπει δελτίο και στα καύσιμα.
Φήμες για πλαφόν και στην πώληση καυσίμων, τσαγιού και αλεύρων
Ήδη με δελτίο πωλείται εδώ και τρεις ημέρες η ζάχαρη και ο καφές αφού οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν μόνο δύο πακέτα από το κάθε προϊόν λόγω έλλειψης προϊόντων, ενώ αντίστοιχοι περιορισμοί αναμένονται στο ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο με τον καθένα να μην μπορεί να προμηθευτεί πάνω από 2 λίτρα και με αυτά να προσπαθήσει να καλύψει τις ανάγκες του. Πλαφόν αναμένεται επίσης να μπει στο τσάι και στο αλεύρι ενώ υπάρχουν σούπερ μάρκετ που έχουν θέσει πλαφόν ακόμη και στα καθαριστικά προϊόντα. Δεν είναι λίγοι βέβαια και οι επιχειρηματίες που σκέφτονται πως βάζοντας πλαφόν τώρα, θα έχουν στοκ προϊόντων στις αποθήκες τους ώστε να τα πουλήσουν αργότερα σε ακόμη μεγαλύτερες τιμές.
Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας είναι τι θα πράξουν οι πολίτες με τα χρήματα που τους έχουν απομείνει. Εάν αποφασίσουν μαζικά να προβούν σε αναλήψεις και οι επιχειρηματίες να τα βγάλουν στο εξωτερικό, τότε ηΤουρκία θα οδηγηθεί σε capital controls, θυμίζοντας σκηνές αντίστοιχες με αυτές που είχε βιώσει η χώρα μας το καλοκαίρι του 2015.