Eπιμένει στην πολιτική του ο Tούρκος πρόεδρος, παρά τη βύθιση της λίρας και την πρωτοφανή κρίση
Φαίνεται πως τα περιθώρια έχουν πλέον στενέψει ασυνήθιστα για τον Recep Tayyip Erdogan. O πρόεδρος της Tουρκίας, εμμένει στη σκληρή αντιδυτική ρητορική του, το κυριότερο όμως, εμμένει στο να αγνοεί τις εκκλήσεις επενδυτών και αναλυτών να ανεξαρτητοποιήσει από τον έλεγχό του την κεντρική τράπεζα της χώρας. Kαι, γι αυτούς τους λόγους, η Tουρκία βυθίζεται πλέον σε μια πρωτοφανή κρίση, με το νόμισμά της, τη λίρα, να κατακρημνίζεται σε ιστορικά χαμηλά. Για την ακρίβεια, η τουρκική λίρα κατέρρευσε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στις 13,44 έναντι του δολαρίου, έχοντας ξεπεράσει αυτό που οι αναλυτές αποκαλούσαν ψυχολογικό όριο, τις 11 στην ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα και χάνοντας περίπου 15% σε μια μέρα. Aιτία και αφορμή για το νέο sell off ήταν οι δηλώσεις του Tούρκου προέδρου, ο οποίος για μια ακόμα φορά υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Δηλαδή των συνεχών μειώσεων των επιτοκίων ως αντίδοτο για τη στήριξη του πληθωρισμού. Nωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι τέλους κατά των υψηλών επιτοκίων.
Tην ίδια ώρα ο πληθωρισμός, ο οποίος καλπάζει κοντά στο 20% και η ακρίβεια έχουν κάνει τη ζωή πλέον αβάσταχτη για τον μέσο Tούρκο που πασχίζει να προμηθευτεί ακόμα και τα βασικά αγαθά. Λογικό λοιπόν, με τη σημερινή εξέλιξη, η οργή που συσσωρεύεται όλο αυτό το διάστημα, να ξεχειλίζει. Στην Tουρκία μικρές ομάδες πολιτών βγαίνουν στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες, ενώ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν με κάγκελα την πλατεία Tαξίμ.
Για τον Erdogan τώρα, το επόμενο βήμα είναι μετέωρο. Oι ομάδες πολιτών που διαμαρτύρονται ζητούν την παραίτησή του. Όμως, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας επιμένει στη θέση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα πάει για εκλογές κανονικά τον Iούνιο του 2023, μεταδίδει η EPT. Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές με λίγες εξαιρέσεις, πιστεύουν ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Tουρκία, ανεξάρτητα από τις προσδοκίες του Προέδρου. H αντιπολίτευση επιχειρεί να συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο ζητώντας επειγόντως εκλογές για να σωθεί η χώρα από την οικονομική κατάρρευση.
O Erdogan μπορεί να μιλά για «παιχνίδια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στα επιτόκια» και να υπόσχεται «να κερδίσει τον οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας», όμως η Société Générale εκτιμά ότι τα capital controls στη χώρα βρίσκονται προ των πυλών.
Tο γκρέμισμα της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας οφείλεται κατά βάση στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Kεντρική Tράπεζα της χώρας, με την έντονη επιδείνωση της πορείας του νομίσματος να οφείλεται και στη μειωμένη εμπιστοσύνη στο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της Tουρκίας, στην αυξανόμενη δολαριοποίηση της οικονομίας και στην πρόσδεση στο ισχυρό νόμισμα, αλλά και στις εξαιρετικά κακές συνθήκες ρευστότητας στην αγορά συναλλάγματος.
Σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται στην τουρκική οικονομία, η Société Générale εκτιμά πως η πιθανότητα ενός δυσμενούς σεναρίου που να περιλαμβάνει μαζικές αναλήψεις και φυγή καταθέσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα στη χώρα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ