Το ‘Ενάχδα’ (Κόμμα της Αναγέννησης) αναδείχτηκε πρώτο με σημαντική διαφορά. Το ακολούθησε το κοσμικό ‘Κογκρέσο για τη Δημοκρατία’ (CPR), το οποίο τοποθετείται στον αριστερό χώρο με 30 έδρες, ενώ τρίτο σε προτιμήσεις ήταν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ‘Εκατακόλ’ με 21 έδρες. Παρά το ισχυρό τους προβάδισμα όμως, οι ισλαμιστές δεν πέτυχαν την απόλυτη πλειοψηφία.
Έκκληση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Οι εκλεγμένοι βουλευτές είναι επιφορτισμένοι με την επεξεργασία του νέου συντάγματος της Τυνησίας εντός 12 μηνών. Επιπρόσθετα πρέπει να ψηφίσουν τον πρόεδρο, οποίος θα δώσει το χρίσμα στον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης. Αυτή θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Εκπρόσωπος του ‘Ενάχδα’ τόνισε ότι το κόμμα του θα αναζητήσει επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, θέτοντας ως στόχο μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το ‘Εκατακόλ’ έχει ήδη ξεκινήσει το διάλογο με τους ισλαμιστές για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης.
Το Κόμμα της Αναγέννησης ήταν μέχρι την πτώση του δικτάτορα Μπεν Αλί, τον Ιανουάριο, παράνομο ως πολιτικά ακραίο. Ακόμη και σήμερα κάποιοι επικριτές του προσάπτουν φονταμενταλισμό και σχέδιο καταπίεσης των γυναικών και της ελευθερίας έκφρασης. Στις εκλογές ωστόσο, οι ισλαμιστές έδειξαν ένα μοντέρνο προφίλ στο πρότυπο του τουρκικό κυβερνητικού κόμματος AKP.
Διαδηλώσεις κατά των νικητών
Μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος περίπου 2000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης Σίντι Μπουαζίζ κατά των νικητών. Άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας πέταξαν πέτρες εναντίον δυνάμεων ασφαλείας μπροστά από τα τοπικά γραφεία του κόμματος. Αφορμή ήταν ο αποκλεισμός του ‘Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη’, οι εκπρόσωποι του οποίου αποκλείστηκαν από την εκλογική διαδικασία λόγω παρατυπιών.
Οι εκλογές στην Τυνησία, εννιά μήνες μετά την πτώση του Μπεν Αλί, χαιρετίστηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερ σχολίασε, ότι «αποτελούν αποφασιστικό βήμα προς τη δημοκρατία και πρότυπο για τη ολόκληρη την περιοχή».