Tους κινδύνους σε αγορές και οικονομία λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης Όμικρον επισημαίνει η Moody’s ενώ εντείνονται οι φόβοι για τη δημόσια υγεία, με τα κράτη να επιβάλουν ξανά ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Ο οίκος εξηγεί ότι η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, παραμένει εμπόδιo σε πολλές περιοχές χώρες συμπεριλαμβανομένων αρκετών προηγμένων οικονομιών.
Όπως τονίζει η Moody’s η εμφάνιση της νέας παραλλαγής έρχεται επίσης σε μια περίοδο εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης, με προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξημένο πληθωρισμό και ελλείψεις στην αγορά εργασίας.
«Αυτή τη στιγμή, διατηρούμε τις μακροοικονομικές μας προβλέψεις επειδή οι πληροφορίες σχετικά με την παραλλαγή και τις πολιτικές ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζουν ακόμη μια σημαντική αλλαγή στις εκτιμήσεις, οι οποίες βασίστηκαν στην προσδοκία ότι ο ιός σταδιακά θα γίνει ενδημικός και η έξοδος από την πανδημία θα είναι ανώμαλη και απρόβλεπτη», τονίζει ο οίκος.
«Το μέγεθος της απειλής θα εξαρτηθεί από τη μεταδοτικότητα και τη μολυσματικότητα της νέας παραλλαγής, επισημαίνει ακόμα η Moody’s.
«Καθώς πολλές χώρες κινούνταν σε μια φαινομενική ομαλότητα μετά την πανδημία, η παραλλαγή αυτή έχει προκαλέσει νέα αβεβαιότητα. Ωστόσο, η εμπειρία μετά την εμφάνιση άλλων παραλλαγών, ιδίως της παραλλαγής Δέλτα, και οι πολιτικές δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση διαδοχικών κυμάτων λοιμώξεων, παρέχουν κάποια βάση για τον προσδιορισμό των παραγόντων που θα καθορίσουν τον οικονομικό και πιστωτικό αντίκτυπο της Όμικρον», εξηγεί εν συνεχεία η Moody’s.
Οι οικονομίες ποικίλλουν ως προς την ικανότητά τους να αντέξουν ένα ακόμη κύμα μολύνσεων, επισημαίνεται στην έκθεση. Σε περίπτωση που η νέα παραλλαγή οδηγήσει σε ένα άλλο αυξανόμενο κύμα κρουσμάτων, οι οικονομίες που θα πληγούν περισσότερο θα είναι αυτές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό και χαμηλότερη ικανότητα παροχής πρόσθετης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στήριξης για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη. Εάν η παραλλαγή επηρεάσει την όρεξη για ρίσκο στις αγορές, θα προκαλούσε περαιτέρω χρηματοοικονομικό στρες στους εκδότες τίτλων με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Για παράδειγμα, οι χώρες των αναδυόμενων αγορών που βασίζονται στις διεθνείς αγορές για δανεισμό ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους αναχρηματοδότησης.
Οι αναπτυγμένες οικονομίες, βοηθούμενες τα αποτελεσματικά εμβολίων, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και την εκτεταμένη πολιτική υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα τομέα, είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει η νέα παραλλαγή από ό,τι οι χώρες των αναδυόμενων αγορών. Αλλά η διστακτικότητα για τα εμβόλια παραμένει εμπόδιο για την ανάκαμψη σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών, καταλήγει η Moody’s.