(συνεχής ενημέρωση) Είκοσι ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο μπροστά σε χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της βόρειας Αιγύπτου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που έγιναν γνωστά από αξιωματούχο του Υπουργείου Υγείας και από νοσοκομειακές πηγές.
Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πιστοί για να γιορτάσουν την πρωτοχρονιά. Αμέσως μετά την έκρηξη εκατοντάδες Κόπτες Χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους και έγιναν επεισόδια με μουσουλμάνους. Για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση επενέβη η αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, άλλοι 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το επεισόδιο, που εξώθησε αμέσως εκατοντάδες Κόπτες Χριστιανούς να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν. Ορισμένοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αλληλοσφυροκοπήθηκαν με πέτρες, σύμφωνα με έναν αυτόπτη· αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.
Οι Χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του κατά συντριπτική πλειοψηφία Μουσουλμανικού πληθυσμού της Αιγύπτου, που αριθμεί περί τα 79 εκατομμύρια. Συχνά σημειώνονται εντάσεις ανάμεσα στις κοινότητες που καταλήγουν σε βίαια επεισόδια, συνήθως για θέματα όπως η ανέγερση ναών ή λόγω προσωπικών διαφορών μεταξύ μελών τω δύο κοινοτήτων.
“Θυσιάζουμε τις ψυχές και το αίμα μας για το Σταυρό”, φώναξαν μερικοί Χριστιανοί κοντά στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία όπου σημειώθηκε η έκρηξη, σύμφωνα με τον μάρτυρα. “Ήταν μια σκηνή από τη Βαγδάτη”, είπε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Νοσοκομειακά είχαν σπεύσει επί τόπου όπου νοσοκόμοι και γιατροί περισυνέλεγαν ανθρώπινα μέλη που διασκορπίστηκαν στην περιοχή από την έκρηξη.
Ανακοινωθέν του ΥΠΕΣ ανέφερε πως η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στην εκκλησία κι ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί η τελετή για την έλευση του νέου έτους. Ακόμη, σημείωσε ότι η έκρηξη προκάλεσε ζημιές και σε κοντινό τέμενος που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία και ότι οκτώ μουσουλμάνοι είναι ανάμεσα τους 24 τραυματίες. Διεξάγεται έρευνα σχετικά με την επίθεση για να διακριβωθεί ποιος ευθύνεται, κατά το υπουργείο.
“Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ένα όχημα ήταν η αιτία της έκρηξης. Ήταν σταθμευμένο μπροστά στην εκκλησία και υποτέθηκε ότι ανήκε σε κάποιον από τους ανθρώπους που πάνε συχνά στο ναό”, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.
Οι Αρχές στην Αίγυπτο -όπου αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο–έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες, περιορίζοντας τη στάθμευση οχημάτων ακριβώς έξω από αυτές, μετά τις απειλές στις οποίες προέβη το Νοέμβριο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα.
Στα τέλη Νοεμβρίου τουλάχιστον δύο Κόπτες Χριστιανοί είχαν σκοτωθεί, τριάντα άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 αστυνομικοί, είχαν τραυματιστεί και 150 είχαν συλληφθεί σε επεισόδια ανάμεσα σε μέλη των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων λόγω της απαγόρευσης ανέγερσης χριστιανικού ναού.
Το Ιράν καταδίκασε σήμερα την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη διάρκεια της νύχτας έξω από κοπτική εκκλησία στη βόρεια πόλη της Αλεξάνδρειας που στοίχισε τη ζωή 21 ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό επίσης 79, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην “κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου”, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
“Το Ιράν καταδικάζει αυτή την τρομοκρατική ενέργεια και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου για τον θάνατο αθώων” πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.
Το Ιράν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αίγυπτο το 1980, μετά την ισλαμική επανάσταση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από το Κάιρο ένα χρόνο νωρίτερα. ‘Εκτοτε οι δύο χώρες διατηρούν μόνο εμπορικά γραφεία με αντιπροσώπους τους αντίστοιχα στις δύο πρωτεύουσες.
Στη Ρώμη το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στη διάρκεια της νύχτας εναντίον των Κοπτών της Αιγύπτου και εκφράζει την “πλήρη αλληλεγγύη της στις αρχές και το λαό της Αιγύπτου”.
“Η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής πίστης πρέπει να προστατεύεται πλήρως σε κάθε περίπτωση και να τεθεί τέρμα το συντομότερο δυνατό στα φρικτά περιστατικά δραματικής και συστηματικής βίας και διώξεων που υφίστανται εδώ και πολύ καιρό οι χριστιανικές κοινότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου”, αναφέρει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Πάπας Βενέδικτος καταδίκασε τις “απειλητικές εντάσεις” και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να προστατεύσουν τους χριστιανούς από τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.
Πολλές θρησκευτικές προσωπικότητες όπως και αρκετές πρωτεύουσες, μεταξύ τους το Παρίσι και η Δαμασκός καταδίκασαν έντονα την επίθεση.
Στη Λωρίδα της Γάζας, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς καταδίκασε επίσης την επίθεση καλώς τις αιγυπτιακές αρχές να “διενεργήσουν εκτενή έρευνα για τον εντοπισμό το συντομότερο δυνατόν των ενόχων και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη”.
“Καταδικάζουμε την επίθεση αυτή και είμαστε σίγουροι ότι διαπράχθηκε από στοιχεία που δεν ενεργούν προς όφελος της Αιγύπτου αλλά επιδιώκουν την πρόκληση σύγκρουσης μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών”, επισημαίνει η Χαμάς χωρίς να διευκρινίζει σε ποιούς στρέφονται οι υποψίες της.
Η επίθεση, που σημειώθηκε σχεδόν 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα όταν οι πιστοί έβγαιναν από την εκκλησία ύστερα από τη λειτουργία, έγινε πιθανώς από καμικάζι και οργανώθηκε από “εξωτερικά στοιχεία”, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι Κόπτες, η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα στη Μέση Ανατολή, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 6 έως 10% των 80 εκατομμυρίων Αιγυπτίων, πληθυσμός που στη μεγάλη πλειοψηφία του ασπάζεται το σουνιτικό Ισλάμ.
Στις 6 Ιανουαρίου του 2010 έξι Κόπτες σκοτώθηκαν από τα πυρά ενόπλων καθώς έβγαιναν από την εκκλησία μετά τη λειτουργία στην ‘Ανω Αίγυπτο, παραμονή της εορτής των Χριστουγέννων των Κοπτών. Η ετυμηγορία για την υπόθεση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16 Ιανουαρίου.
Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα σε αυξημένη επαγρύπνηση και ζήτησε την “προώθηση των κοινών αξιών της ανεκτικότητας” μετά την επίθεση στη διάρκεια της νύχτας εναντίον Κοπτών της Αιγύπτου, με 21 νεκρούς έξω από εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Ο υπουργός Εξωτερικών ‘Αλιστερ Μπερτ δήλωσε “βαθιά λυπημένος από την επίθεση εναντίον της εκκλησίας που στοίχισε τη ζωή τόσων ανθρώπων.
“Η επίθεση αυτή εναντίον μιας μειονότητας είναι, όπως ο πρόεδρος Μουμπάρακ και ο ιμάμης του Αλ ‘Αζχαρ είπαν, μια επίθεση εναντίον όλων”, αναφέρει ανακοίνωσή του. “Ενώ μια νέα χρονιά αρχίζει, ο κόσμος πρέπει να τεθεί σε όλο και μεγαλύτερη επαγρύπνηση απέναντι σε τέτοιου είδους επιθέσεις, πρέπει να παραμείνει ενωμένος στην προώθηση των κοινών αξιών της ανεκτικότητας και να σταθεί ενάντια στην τρομοκρατική αντίληψη της βίας”, υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε σήμερα σε τηλεοπτικό μήνυμά του πως η επίθεση σε ναό στην Αλεξάνδρεια που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον είκοσι ανθρώπους είχε στόχο τόσο τους χριστιανούς, όσο και τους μουσουλμάνους. “Τρομοκράτες έβαλαν στόχο τη χώρα, τους χριστιανούς κόπτες και τους μουσουλμάνους”, επισήμανε ο Μουμπάρακ, προσθέτοντας πως τα σχέδια των τρομοκρατών αυτών να αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο ή να διχάσουν χριστιανούς και μουσουλμάνους θα αποτύχουν.
Ο Μουμπάρακ δεσμεύτηκε να νικήσει την “τυφλή τρομοκρατία” που απειλεί τη χώρα. “Θα κόψουμε το χέρι της τρομοκρατίας, θα αποκεφαλίσουμε την οχιά, θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και θα την νικήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο αιγύπτιος πρόεδρος. Ο Μουμπάρακ επισήμανε ακόμα πως η επίθεση στην Αλεξάνδρεια έχει το σημάδι “ξένων χεριών”.
Οι χριστιανοί αποτελούν το 10% των 79 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου.
Εξάλλου η Γαλλία καταδίκασε έντονα την επίθεση με 21 νεκρούς και 79 τραυματίες στην Αλεξάνδρεια και επανέλαβε τον σεβασμό της στις θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτή της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά και την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Γαλλία “εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της στις αρχές και τον λαό της Αιγύπτου”, τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κριστίν Φαζ. Ο επίσκοπος του Παρισιού, καρδινάλιος Αντρέ Βεν-Τρουά κάλεσε τους καθολικούς να προσευχηθούν “για όλους τους χριστιανούς που υφίστανται διώξεις στον κόσμο και για την ειρήνη”.
Ο Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τουάλ ζήτησε από τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή να φανούν θαρραλέοι, μετά την επίθεση σε εκκλησία χριστιανών κοπτών της Αλεξάνδρειας. “Η νέα αυτή σφαγή μας κάνει να σκεφτόμαστε τον προορισμό των χριστιανών στην περιοχή αυτή που δεν πρέπει να χαθεί”, τόνισε ο αρχιεπίσκοπος στη διάρκεια λειτουργίας στην έδρα του λατινικού πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ. “Αν Εσύ μας χαρίσεις λίγη περισσότερη πίστη, δώσε μας και το κουράγιο να συνεχίσουμε”, πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Χριστό. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως η επίθεση στην Αλεξάνδρεια “θέτει για μια ακόμα φορά σε δοκιμασία τις προσπάθειες και τις ελπίδες μας”.
Την επίθεση καταδίκασε και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, εκφράζοντας την “βαθιά του θλίψη”. “Η επίθεση εναντίον χριστιανών της Αλεξάνδρειας αποτελεί μια νέα φρικτή υπενθύμιση των πιέσεων που δέχονται οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή”, επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ιστορία “συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο” εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Αιγυπτίων καταδικάζει αυτήν, αλλά και παρόμοιες πράξεις”.
Η Συρία καταδίκασε την επίθεση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντάς την “τρομοκρατικό έγκλημα με στόχο την εθνική ενότητα και τον θρησκευτικό πλουραλισμό της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών”, τόνισε ανώτατος σύρος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana. “Η Συρία τάσσεται στο πλευρό της Αιγύπτου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα πολεμήσει όποιον επιτίθεται στην εθνική ενότητα της Αιγύπτου”, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος εκφράζοντας “τα συλλυπητήρια του στην Αίγυπτο και στις οικογένειες των αθώων θυμάτων”.
Έκκληση του πάπα Βενέδικτου 16ου
Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες όλου του κόσμου να υπερασπιστούν τους χριστιανούς απέναντι στην κακομεταχείριση και στην θρησκευτική μισαλλοδοξία. Απέναντι στις “απειλητικές εντάσεις, απέναντι ειδικά στις διακρίσεις, στην κακομεταχείριση και την θρησκευτική μισαλλοδοξία που πλήττει σήμερα τους χριστιανούς, σας καλώ για μια ακόμα φορά να μην υποκύψετε, να μην αποθαρρυνθείτε και να μην παραιτηθείτε”, επισήμανε ο πάπας στη διάρκεια της λειτουργίας του νέου έτους στον Άγιο Πέτρο. Είναι μια “δύσκολη αποστολή για την οποία δεν αρκούν τα λόγια και απαιτείται η δυναμική και συνεχής δέσμευση των ηγετών”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Υπάρχουν ενδείξεις πως στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον ναού στην Αλεξάνδρεια, με 21 νεκρούς και 43 τραυματίες εμπλέκονται “ξένα στοιχεία”, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου.
Το υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε σε ανακοίνωσή του πως οι συνθήκες της σημερινής επίθεσης και άλλων πρόσφατων επιθέσεων “δείχνουν ξεκάθαρα ότι ξένα στοιχεία ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την εκτέλεση” της επίθεσης.
Η έκρηξη που σκότωσε 21 ανθρώπους έξω από χριστιανικό ναό στην Αλεξάνδρεια μπορεί να προκλήθηκε από επίθεση καμικάζι και όχι από παγιδευμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν προκύπτει ότι σε κάποιο από τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά και προστίθεται ότι “είναι πιθανό ο μηχανισμός που εξερράγη να μεταφερόταν από κάποιον βομβιστή αυτοκτονίας, που σκοτώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους”.
Εκατοντάδες χριστιανοί της Αιγύπτου διαδήλωσαν σήμερα κατά της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις εκκλησίες της χώρας, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση τη νύχτα, έξω από κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, με 22 νεκρούς και 79 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.
Οι χριστιανοί κατηγόρησαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την απειλή της Αλ Κάιντα.
Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, μια εξτρεμιστική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, έχει δηλώσει ότι οι Χριστιανοί σε όλη τη Μέση Ανατολή αποτελούν στόχο.
Σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση, πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου για να “απελευθερώσει” δύο Αιγύπτιες οι οποίες είχαν ασπαστεί το Ισλάμ και τώρα κρατούνται παρά τη θέλησή τους από την Κοπτική Εκκλησία.
Η οργάνωση είχε προειδοποιήσει αρχικά τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο όταν ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρεία των πιστών μέσα σε εκκλησία της Βαγδάτης τον Οκτώβριο που κατέληξε σε τραγωδία με τουλάχιστον 60 νεκρούς.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από την Εκκλησία των Αγίων στην Αλεξάνδρεια.
Παράλληλα το απόγευμα τελέστηκε η κηδεία ορισμένων εκ των θυμάτων υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όταν οι δικαστικές αρχές επέτρεψαν την ταφή των νεκρών.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, την επίθεση μπορεί να πραγματοποίησε βομβιστής ο οποίος και είναι μεταξύ των νεκρών.
Την ίδια ώρα στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε “ιδιαίτερα ταραγμένος” από την πολύνεκρη επίθεση, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο Νετανιάχου δήλωσε “πεπεισμένος ότι όλες οι χώρες που είναι προσηλωμένες στην ελευθερία συγκροτούν κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας”. Παράλληλα στη Ραμάλα, η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση. Οι Νετανιάχου και Μουμπάρακ θα συναντηθούν την Πέμπτη στην Αίγυπτο για να συζητήσουν για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.
Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις σε Αίγυπτο και Νιγηρία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα “καταδικάζει απερίφραστα” τις “αποτρόπαιες” αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο και τη Νιγηρία, παραμονή Πρωτοχρονιάς, και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις δύο χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
“Καταδικάζω απερίφραστα τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο και τη Νιγηρία”, δήλωσε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του από τη Χαβάη, όπου ο αμερικανός πρόεδρος περνά τις διακοπές του με την ευκαιρία των εορτών.
“Οι ΗΠΑ εκφράζουν τα πλέον ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, των νεκρών και των τραυματιών στις δύο επιθέσεις, και στέκονται δίπλα στο λαό της Νιγηρίας και της Αιγύπτου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”, αναφέρει στη δήλωσή του.
Στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, καταδίκασε απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Η Άστον εκφράζει την “ιδιαίτερη λύπη” της και “καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον αθώων Κοπτών (Χριστιανών) πιστών”, αναφέρει η εκπρόσωπός της. “Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την επίθεση αυτή. Το δικαίωμα των Χριστιανών Κοπτών να συναθροίζονται και να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πρέπει να προστατεύεται”, είπε η Άστον.
Αλληλεγγύη προς τον αιγυπτιακό λαό εκφράζει η Τουρκία
Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα (2/1/) την “ποταπή και τρομοκρατική” βομβιστική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς εναντίον εκκλησίας Χριστιανών Κοπτών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων και εξέφρασε την “αλληλεγγύη” της στον αιγυπτιακό λαό. “Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ποταπή τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε μεγάλο αριθμό αθώων ανθρώπων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Τουρκία είναι “σοκαρισμένη” από αυτή την επίθεση, που είχε στόχο “την κοινωνική ειρήνη στην Αίγυπτο, χώρα αδελφική και φιλική”, επισημαίνεται στην ανακοινωση, στην οποία εκφράζεται η “αλληλεγγύη” του τουρκικού λαού, καθώς “η Τουρκια έχει υποφέρει πολλές φορές από την τρομοκρατία”.
Καταδίκη και από το Οικουμενικό Συμβούλιο των Εκκλησιών
Το Οικουμενικό Συμβούλιο των Εκκλησιών καταδίκασε σήμερα την βομβιστική ενέργεια που έγινε χθες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με στόχο πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί σε ναό Χριστιανών Κοπτών, χαρακτηρίζοντάς την ως “τρομερή επίθεση”. “Το Οικουμενικό Συμβούλιο των Εκκλησιών καταδικάζει την τρομερή επίθεση εναντίον αθώων πιστών, έξω από την εκκλησία των Αγίων στην Αλεξάνδρεια”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η οργάνωση, που εδρεύει στην Γενεύη, ενθάρρυνε επίσης τους Αιγύπτιους να παραμείνουν “δυνατοί και ενωμένοι”. Το Οικουμενικό Συμβούλιο των Εκκλησιών στην ανακοίνωσή του επισημαίνει επίσης ότι ανάλογες επιθέσεις έχουν γίνει σε χριστιανικούς ναούς στο Ιράκ και καλεί “τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τις κυβερνήσεις της περιοχής να ενεργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά για να προστατεύσουν τα θεμελιώδη θρησκευτικά δικαιώματα των πιστών όλων των δογμάτων”.