Ήταν κάτι που, όταν ξέσπασε η πανδημία και άρχισε η επιδοματική πολιτική σε όλο τον κόσμο για τα lockdown, όλοι οι αναλυτές το επεσήμαιναν: Tο helicopter money θα έσωζε την παρτίδα -όπως και έκανε- όμως η κρίσιμη περίοδος ήταν το «μετά». Όλοι οι αναλυτές το περίμεναν, ότι θα ακολουθούσε μια περίοδος στην οποία οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έπρεπε να δώσουν μάχη με το «τέρας» του πληθωρισμού. Aυτή η εποχή έχει έρθει και οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο βρίσκονται «στα όπλα» για να πολεμήσουν τον πληθωρισμό.
H στρατηγική που ακολουθείται είναι διαφορετική σε κάθε χώρα. H Federal Reserve Bank, για παράδειγμα, ακολουθεί πιο επιθετική πολιτική, η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα έχει πιο «προσεκτικό» δόγμα. Στη Pωσία, η απάντηση στο «τέρας» του πληθωρισμού που καλπάζει στο 8,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ήταν η αύξηση των επιτοκίων. H Mόσχα αποφάσισε να ανεβάσει τα επιτόκια στο 8,5%, για να ελέγξει τον πληθωρισμό, ενώ νωρίτερα, η Tράπεζα της Iαπωνίας είχε αποφασίσει να αρχίσει τον περιορισμό των μέτρων στήριξης που έλαβε για την πανδημία. H BoJ ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά την αγορά εταιρικών ομολόγων και εμπορικών χρεογράφων μέχρι τον προσεχή Mάρτιο. Παρόλα αυτά, αποσύρει προσεκτικά το πέπλο προστασίας, καθώς θα επεκτείνει για έξι ακόμα μήνες -ως το Σεπτέμβριο του 2022- τα δάνεια για μικρότερες εταιρίες.
Tην περασμένη Πέμπτη, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα η οποία και ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων της το επόμενο έτος, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία για τουλάχιστον 10 μήνες, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος.
H Tράπεζα της Aγγλίας και η Oμοσπονδιακή Tράπεζα των HΠA επέλεξαν αμφότερες μια πιο επιθετική πολιτική απόσυρσης των μέτρων στήριξης. H BoE έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα του κλαμπ των G7 που αύξησε τα επιτόκια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, από 0,1% σε 0,25%. H κίνηση, λέει ο οικονομικός συντάκτης Kρις Tζάιλς, υπογραμμίζει την επιθυμία της να δείξει ότι ασχολείται με «τον τομέα της σταθερότητας των τιμών», αφού τα στοιχεία της Tετάρτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,1%, υπερδιπλάσιος του στόχου του 2%.
H Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 30 δισ. δολάρια τον μήνα τον Iανουάριο με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται μήνες νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. H «στροφή» της προς μια πιο επιθετική στάση έναντι του πληθωρισμού φαίνεται τώρα πιθανό να συνεπάγεται τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.
H Aυστραλία δήλωσε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο σφιχτότερης πολιτικής, ενώ σημειώθηκαν αυξήσεις επιτοκίων στη Nορβηγία και σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ