Οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν τον Δεκέμβριο μετά από τέσσερα διαδοχικούς μήνες ανόδου, αλλά σημείωσαν άλμα 28% το 2021, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, ανακοίνωσε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο διαπραγματεύσιμων προϊόντων διατροφής παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο στις 133,7 μονάδες τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τις 134,9 το Νοέμβριο.
Ο δείκτης κινείται σε υψηλά 10 ετών, αντανακλώντας την υποχώρηση της παραγωγής και την ισχυρή ζήτηση την περασμένη χρονιά.
Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων συνέβαλαν στην ευρύτερη άνοδο του πληθωρισμού, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού. Ο FAO έχει προειδοποιήσει ότι το υψηλότερο κόστος των τροφίμων στις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές θέτει σε κίνδυνο τους φτωχότερους πληθυσμούς.