Οι εκπαιδευτικοί στη Γαλλία πραγματοποιούν σήμερα μαζική απεργία διαμαρτυρόμενοι για την αποτυχία της κυβέρνησης να υιοθετήσει μια συγκροτημένη πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας covid-19 στα σχολεία αλλά και να προστατεύσει επαρκώς τους μαθητές και το προσωπικό από τη μόλυνση.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και διευθυντές σχολείων προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στους νέους κανόνες για τα τεστ, που ανακοινώθηκαν πριν το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων, αλλά έκτοτε έχουν τροποποιηθεί δύο φορές μετά τις επικρίσεις.
«Η κυβέρνηση ανακοινώνει πράγματα, αλλά δεν σκέφτεται τι σημαίνει αυτό για το προσωπικό, είναι κόλαση αυτό που μας ζητούν και δεν λειτουργεί σωστά», κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα ο Ολιβιέ Φλιπό διευθυντής σχολείου του Παρισιού.
Μετά τα Χριστούγεννα, βάσει των νέων κανόνων, οι μαθητές πλέον υποβάλλονται σε τρία διαγνωστικά τεστ σε διάστημα τεσσάρων ημερών, αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα covid-19 στην τάξη τους: ένα τεστ αντιγόνου ή μοριακό την ημέρα που ανακοινώνεται το κρούσμα –το αποτέλεσμα του οποίου πρέπει να επιδείξουν πριν την είσοδό τους στο σχολείο– και δύο ακόμη σελφ τεστ τα οποία κάνουν τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα.
Η διαδικασία αυτή καθίσταται περίπλοκη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid-19 στα σχολεία, εξαιτίας των οποίων έχουν κλείσει χιλιάδες τάξεις από τις 527.000 που μετρά η Γαλλία.
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απαντά ότι οι περίπλοκοι κανόνες είναι το τίμημα για να παραμένουν ανοικτά τα σχολεία, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό άλλαξε την προηγούμενη πολιτική που προέβλεπε το κλείσιμο ενός τμήματος μόλις εντοπιζόταν εκεί ένα κρούσμα.
Όμως βάσει της νέας πολιτικής πολλά σχολεία δέχονται πιέσεις να συνεχίσουν τα μαθήματα, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα covid-19 μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και ότι κάθε κρούσμα σημαίνει ότι δεκάδες μαθητές χρειάζεται να σπεύδουν σε φαρμακεία και εργαστήρια για να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Snuipp-FSU, του μεγαλύτερου συνδικάτου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 75% των δασκάλων ενδέχεται να απεργήσει σήμερα.
Το συνδικάτο κάνει λόγο «για την πιο ιστορική κινητοποίηση των τελευταίων είκοσι ετών σε ό,τι αφορά το εύρος της». «Δεν είναι μια απεργία κατά του ιού, αλλά καταδεικνύει την αυξανόμενη αγανάκτηση στα σχολεία», επεσήμανε, απαντώντας στον Γάλλο υπουργό Παιδείας Ζαν- Μισέλ Μπλανκέ ο οποίος κατήγγειλε «μια απεργία κατά του ιού».
Την απεργία έχουν κηρύξει σχεδόν όλα τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και τη στηρίζουν οργανώσεις γονέων και το συνδικάτο των διευθυντών των σχολείων.
«Η εξάντληση και η αγανάκτηση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους ένδεκα συνδικάτα εκπαιδευτικών.
«Η ευθύνη του υπουργού και της κυβέρνησης για αυτή τη χαώδη κατάσταση είναι πλήρης εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στους κανόνες, των πρωτοκόλλων που δεν λειτουργούν και της έλλειψης των απαραίτητων εργαλείων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία θα μπορούν να λειτουργούν σωστά», πρόσθεσαν.