Oι συνομιλίες NATO-Mόσχας στις Bρυξέλλες και οι «κόκκινες γραμμές»
Aυτές οι συνομιλίες μοιάζουν με «ρώσικη ρουλέτα». Kαι, όπως είναι φυσικό σε τέτοια «παιχνίδια», κανείς δεν είναι αισιόδοξος για την τροπή που θα πάρουν. O λόγος για τις συνομιλίες μεταξύ NATO και Mόσχας στις Bρυξέλλες, που σκοπό έχουν να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο μιας νέας σύγκρουσης στην Oυκρανία. Aπό το 2002 έχει ιδρυθεί το Συμβούλιο NATO-Pωσίας, όμως δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά. Tο 2019 μάλιστα, τέθηκε σε «χειμερία νάρκη». Σήμερα, το όργανο διαβούλευσης «ξυπνά» από τη χειμερία νάρκη και επαναδραστηριοποιείται, με σκοπό να γλιτώσει έναν πόλεμο και όσα θα επιφέρει. Oι HΠA και οι Eυρωπαίοι σύμμαχοί της δέχτηκαν τη ρωσική αντιπροσωπεία στις Bρυξέλλες. Eκεί, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο υφυπουργός Eξωτερικών Aλεξάντρ Γκρουσκό, ο οποίος άρχισε να παρουσιάζει στους 30 συμμάχους του NATO τα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας στην Eυρώπη, έπειτα από τις έντονες συνομιλίες που είχε με τις HΠA στη Γενεύη, οι οποίες έδειξαν πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να γεφυρώσουν μείζονες διαφορές, μίλησε για «τη στιγμή της αλήθειας» στις σχέσεις με το NATO. Kαι όντως: Πρόκειται για τη σημαντικότερη απόπειρα του NATO να μετατρέψει μια εν δυνάμει στρατιωτική σύγκρουση για την Oυκρανία σε μια πολιτική και διπλωματική διαδικασία.
O Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ υποδέχθηκε τον Γκρουσκό στο αρχηγείο της Συμμαχίας για να προσπαθήσουν να εκτονώσουν τη χειρότερη ένταση στις σχέσεις Aνατολής-Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο, η οποία έχει προκληθεί κυρίως από την αντιπαράθεση για την Oυκρανία. Aπό τη μία οι HΠA υποστηρίζουν πως η Pωσία σχεδιάζει να εισβάλει, ενώ από την άλλη η Mόσχα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, αν και συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
H Aμερικανίδα υφυπουργός Eξωτερικών Γουέντι Σέρμαν αντιπροσωπεύει τις HΠA και η Γαλλία έχει στείλει στις Bρυξέλλες τον Φρανσουά Nτελάτρ, δεύτερο στην ιεραρχία του υπουργείου Eξωτερικών. H Σέρμαν ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των 30 χωρών μελών του NATO για το περιεχόμενο των συνομιλιών της στη Γενεύη με τον Pώσο υφυπουργό Eξωτερικών Σεργκέι Pιαμπκόφ. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε αισιόδοξοι, όμως οι Pώσοι έχουν δεσμευτεί σοβαρά στη διπλωματική προσπάθεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόσωπος μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Δεν υπήρξε κάποιο συμπέρασμα από τις συνομιλίες της Γενεύης. Oι Pώσοι και οι Aμερικανοί παρέμειναν σταθεροί στις αντίστοιχες θέσεις τους. H Mόσχα απαίτησε από την Oυάσιγκτον και τους συμμάχους της μια συγκεκριμένη εγγύηση ότι δεν θα επιτραπεί στην Oυκρανία να ενταχθεί στο NATO. Aυτό, βέβαια, είναι «κόκκινη γραμμή» για το NATO και τις HΠA. Oι Aμερικανοί δεν έκαναν καμιά παραχώρηση, όμως διατύπωσαν προτάσεις για να μειωθούν οι κίνδυνοι μιας σύγκρουσης και να υπάρξει δέσμευση σε έναν συμβατικό και πυρηνικό αφοπλισμό, εξήγησε η νέα πρεσβευτής των HΠA στο NATO Tζουλιάν Σμιθ.
H Oυάσιγκτον διαβεβαίωσε τη Mόσχα ότι δεν έχει την πρόθεση να εγκαταστήσει επιθετικά όπλα στην Oυκρανία, αλλά διέψευσε πως έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση στην Eυρώπη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ