Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να παρατείνει την προσωρινή άρση της ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας, που θέτει όρια στο δημόσιο έλλειμμα και το χρέος, σύμφωνα με τον Αντον Χόφράιτερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ που προέρχεται από τους Πράσινους.
“Βρισκόμαστε πραγματικά σε μία ιδιαίτερου χαρακτήρα κρίση και δεν γνωρίζουμε για πόσον χρόνο θα διαρκέσει ακόμη”, εξήγησε ο γερμανός κοινοβουλευτικός.
Για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απενεργοποιήσει προσωρινά από το 2020 το Σύμφωνο Σταθερότητας, που θέτει ως όριο το 3% του ΑΕΠ για τα δημόσιο έλλειμμα και 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος.
Ο Αντον Χόφράιτερ εστίασε ειδικότερα στην κατάσταση στην Ιταλία. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει ξεπεράσει το 155% του ΑΕΠ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες.
“Υπό τον (πρωθυπουργό Μάριο) Ντράγκι, η Ιταλία έκανε πολλά θετικά πράγματα τους τελευταίους μήνες. Κανείς δεν θέλει να βυθιστεί για μία ακόμη φορά την οικονομική κρίση”, είπε.
Από την ευελιξία αυτή θα επωφεληθούν χώρες που προχωρούν σε μεγάλες δαπάνες στον τομέα της προστασίας του Κλίματος, επισήμανε το στέλεχος γερμανών Πρασίνων που συμμετέχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.
Ο Αντον Χόφράιτερ υποστηρίζει επίσης τις εκκλήσεις για την υποστήριξη σημαντικών επενδύσεων σε “πράσινα” προγράμματα. “Πιστεύω ότι είναι μία πολύ έξυπνη πρόταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει επίσης ότι οι κλιματικές επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές”.
Ορισμένοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θέτουν ωστόσο εμπόδια στην “Πράσινη Συμφωνία”, που έχει ως στόχο την ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050, επισημαίνει ο Αντον Χόφράιτερ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώθηκε με ηγέτες που βρίσκονται στην ίδια με αυτόν γραμμή για να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την αναθεώρηση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας ώστε να επιτραπούν μεγαλύτερες επενδυτικές δαπάνες και η διαχείριση του επιπέδου του χρέους.
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς βρίσκεται κοντά στην γραμμή της Αγγελα Μέρκελ η οποία συνίσταται στην επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε μακροπρόθεσμη βάση, θέση που αποτελεί εν δυνάμει πηγή συγκρούσεων στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.
Άλλο θέμα πιθανής διαφωνίας, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία.
Ο Ολαφ Σολτς και οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί του υποστηρίζουν το σχέδιο του αγωγού και είναι απρόθυμοι να τον χρησιμοποιήσουν ως μέσο πίεσης κατά της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.
Οι προερχόμενοι από τους Πράσινους υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επισκέπτεται σήμερα και αύριο το Κίεβο και την Μόσχα, κινούνται σε πιο σκληρή γραμμή στο θέμα του αγωγού Nord Stream 2, που χαρακτηρίζεται “προβληματικός” από τον Αντον Χόφράιτερ.