Διαστάσεις ντόμινο παίρνει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη καθώς οι μεγαλύτεροι φόβοι των αναλυτών για συστημική κρίση στις λεγόμενες χώρες-PIGS της Ευρώπης.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν άντεξε στις πιέσεις των εταίρων και του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, και υπέκυψε σήμερα λέγοντας το μεγάλο «ναι» όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην υπερατλαντική εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που έχει υποσχεθεί.
«Η Ιταλία ζήτησε την εποπτεία»
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικοί της θα μεταβούν στην Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν να κάνουν αποτίμηση της εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η χώρα, έπειτα από μια εντατικοποίηση της επίβλεψης, στην οποία θα εμπλέκεται επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσαν σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες, στη Γαλλία, ότι η Ιταλία ζήτησε η ίδια από το ΔΝΤ να αναλάβει έναν μεγαλύτερο ρόλο «επιτήρησης».
«Η Ιταλία αποφάσισε από μόνη της να ζητήσει από το ΔΝΤ να επιβλέπει την υλοποίηση» των μέτρων της για τη μείωση του ιταλικού δημόσιου ελλείμματος, δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου.
Θα γίνεται μια αποτίμηση της προόδου της Ιταλίας σε τριμηνιαία βάση, σημείωσε ο Ρομπέι.
«Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί», προσέθεσε.
«Συμφωνήσαμε σαφώς σήμερα πάνω στο γεγονός ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάζουν τις εκθέσεις τους κάθε τρίμηνο», διευκρίνισε από την πλευρά της και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Διαψεύδει η Ιταλία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποδέχθηκε τον ρόλο αυτόν του ΔΝΤ, είχαν δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες αναφερόντουσαν σε μία «αυστηρή» επίβλεψη της υλοποίησης των μέτρων για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος της Ιταλίας.
Η Ρώμη έκανε λόγο εκείνη την ώρα για μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή. Η Ιταλία δεν αποδέχθηκε μια επίσημη «επίβλεψη» από το ΔΝΤ, αλλά προτίθεται να του ζητήσει «συμβουλές» ή «εκτιμήσεις» για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στην ευρωζώνη για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών της και της εμπιστοσύνης των επενδυτών, είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο από τις Κάνες πηγή της ιταλικής κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης: Υπό την εποπτεία ΕΕ – ΔΝΤ η Ιταλία