Εκτός δόγματος «μηδενικών προβλημάτων» η Ελλάδα
Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τον συνεχιζόμενο εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασαν ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και ο ανταποκριτής του MEGA στην Κωνσταντινούπολη, Ανδρέας Ρομπόπουλος.
Ο Ανδρέας Ρομπόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία στην Κωνσταντινούπολη, που οδήγησαν στο κλείσιμο του αεροδρομίου της πόλης και τον εγκλωβισμό χιλιάδων πολιτών στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κατηγόρησε τον δήμαρχο της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, με τον ίδιο να ρίχνει τα «πυρά» του στην κυβέρνηση για το ποιος έχει την ευθύνη.
«Είναι μια εβδομάδα που ξεκίνησε με τον Ομέρ Τσελίκ και τον Χουλουσί Ακάρ και τελείωσε με την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που και πάλι κατηγορούσε την Ελλάδα για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Τουρκία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Στις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, όπως ανέφερε ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, ο πρόεδρος Ερντογάν καρατόμησε τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο της Στατιστικής Υπηρεσίας. «Κανείς δεν πιστεύει πλέον τις στατιστικές έρευνες» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε κόντρα με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού.
«Η Τουρκία φαίνεται ότι προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με τα κράτη με τα οποία ήταν σε ένταση το τελευταίο διάστημα, όπως με το Ισραήλ. Βλέπουμε ότι σε αυτή τη νέα πολιτική τοποθέτηση των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, εξαιρεί την Ελλάδα» εξήγησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό το δόγμα υπήρχε και παλαιότερα, με τη διαφορά ότι τότε αφορούσε κυρίως την Ελλάδα. «Τώρα αφορά όλους τους άλλους, εκτός από την Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Όπως σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος, η Τουρκία διατηρεί υψηλά την εθνικιστική ρητορεία σε σχέση με την Ελλάδα, «κάτι που δείχνει την ενόχληση για την απόκτηση των Rafale και την επιχειρησιακή αναβάθμιση της χώρας μας». «Προσπαθεί δηλαδή να κλείσει διάφορα μέτωπα στη Μεσόγειο ή την Ασία, για να έχει ξεκάθαρο μέτωπο με μας. Είναι ξεκάθαρο» πρόσθεσε.
«Καταλαβαίνουν οι Τούρκοι ότι η απόκτηση των Rafale δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά είναι ενταγμένα σε μια γενικότερη πολιτική που αντικατοπτρίζεται κυρίως στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Αυτό είναι που ενοχλεί τους Τούρκους» υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.