Η Γαλλία επιθυμεί τα κράτη μέλη της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο να συμμετέχουν οικονομικά στην αλληλεγγύη με τις χώρες υποδοχής και πρώτης άφιξης, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν στη διάρκεια συνόδου με τους ευρωπαίους ομολόγους του στη Λίλλη.
Η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, επιθυμεί να συνεχιστεί «σε στάδια» η πολύ ευαίσθητη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού, εξήγησε ο Νταρμανέν, την επομένη μιας ομιλίας του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέρ της πολιτικής καθοδήγησης του χώρου Σένγκεν για μια καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων.
Ενώ η γερμανίδα υπουργός Νάνσι Φέζερ τάχθηκε υπέρ ενός «συνασπισμού καλής θέλησης» για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, ο Νταρμανέν δήλωσε πως η Γαλλλία επιδιώκει να λάβει δεσμεύσεις από την πλευρά «μιας μεγάλης ομάδας ευρωπαϊκών χωρών» για τις επανεγκαταστάσεις ώστε να βοηθηθούν οι χώρες πρώτης εισόδου.
«Αυτός ο μηχανισμός αλληλεγγύης -και είναι ένας μηχανισμός θαρραλέος από την πλευρά των χωρών που τον προτείνουν επειδή δεν είναι προφανής για την κοινή γνώμη τους- δεν είναι δυνατός εξάλλου παρά μόνο αν έχουμε δεσμεύσεις για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», επέμεινε ο Νταρμανέν.
Και «γι’ αυτούς που δεν δέχονται αυτές τις επανεγκαταστάσεις (…) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε χθες», θα πρέπει να προσφέρουν «μια πολύ σημαντική οικονομική στήριξη στις χώρες πρώτης εισόδου όπως και σ’ αυτές που θα αποδεχθούν αυτές τις μετεγκαταστάσεις», δήλωσε.
«Η ιδέα είναι να πούμε: αυτή η αλληλεγγύη είναι υποχρεωτική, είτε εκφράζεται με την επανεγκατάσταση είτε εκφράζεται με μια πολύ μεγάλη οικονομική υποστήριξη», εξήγησε.
«Η Γερμανία συνεχίζει να υπερασπίζεται μια Ευρώπη ανοικτή και ανθρώπινη», δήλωσε η Φέζερ αναφερόμενη στην υποδοχή άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα της κατά την κρίση του 2015.
Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ υπερασπίστηκε από την πλευρά του μια «συμμαχία της λογικής». Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να προστατεύονται καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα υπενθυμίζοντας το αίτημα που υποβλήθηκε στην ΕΕ από «16 χώρες», μεταξύ των οποίων η δική του, να χρηματοδοτηθούν φράκτες και τείχη.