Η Γαλλία θα κατασκευάσει τουλάχιστον έξι νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες τις επόμενες δεκαετίες, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τοποθετώντας την πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο της προσπάθειας της χώρας του για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μακρόν δήλωσε ότι τα νέα εργοστάσια θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν από τον κρατικά ελεγχόμενο πάροχο ενέργειας EDF και ότι δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση θα κινητοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των έργων και τη διασφάλιση των οικονομικών της EDF.
«Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας, και υπάρχουν οι συνθήκες, είναι η αναγέννηση της πυρηνικής βιομηχανίας της Γαλλίας», είπε ο Μακρόν, αποκαλύπτοντας τη νέα πυρηνική στρατηγική του στην ανατολική βιομηχανική πόλη Μπελφόρ.
Υποσχόμενος να επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλιακής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ο Μακρόν είπε επίσης ότι θέλει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των παλαιότερων πυρηνικών σταθμών σε περισσότερα από 50 χρόνια από 40 χρόνια σήμερα, υπό τον όρο ότι είναι ασφαλές.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη φορτωμένη με χρέη EDF, η οποία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού σε νέους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία και τη Βρετανία και προβλήματα διάβρωσης σε ορισμένους από τους γηρασμένους αντιδραστήρες της.
Το πυρηνικό σχέδιο εδραιώνει τη δέσμευση της Γαλλίας στην πυρηνική ενέργεια, βασικό πυλώνα της μεταπολεμικής βιομηχανικής ισχύος της χώρας, αλλά το μέλλον του οποίου ήταν αβέβαιο αφότου ο Μακρόν και ο προκάτοχός του είχαν υποσχεθεί να περιορίσουν τη βαρύτητα του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Η άποψη του Μακρόν έχει αναθεωρηθεί λόγω των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα εντός τριών δεκαετιών, που επαναφέρουν στο προσκήνιο μορφές ενέργειας που εκπέμπουν λιγότερα ή μηδενικά αέρια θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.