Πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου δηλώνει η Μόσχα, λίγες ώρες μετά τη στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.
Με ανακοίνωσή του, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητά του να εμπλακεί σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με δύο όρους: την εξασφάλιση εγγυήσεων για το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας και την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.
Πρόκειται για όρους που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επιτρέψουν την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και “αποναζιστικοποίησης” της Ουκρανίας και την εξάλειψη αυτού που η Ρωσία θεωρεί σήμερα ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της.
“Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα λεγόμενα προβλήματα της “κόκκινης γραμμής”. Αυτό είναι το καθεστώς ουδετερότητας και η μη ανάπτυξη οπλικών συστημάτων”, διευκρίνισε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα εμπλακεί μόνο “εάν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλήσει γι’ αυτά τα θέματα”.
“Η επιχείρηση έχει τους στόχους της και πρέπει να επιτευχθούν. Ο πρόεδρος είπε ότι όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οι στόχοι θα επιτευχθούν”, συνέχισε ο Πεσκόφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν το Κίεβο συμφωνήσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα, η τρέχουσα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να σταματήσει.
Ζαχάροβα: Πιθανότητες για νέες επαφές
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει πως η Μόσχα δεν πιστεύει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επαφών με την Ουκρανία.
“Είναι δική τους απόφαση να διακόψουν τις σχέσεις, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Νέες επαφές;. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες για επαφές. Το ερώτημα είναι αν θέλουν επαφές και τι θέλουν”, δήλωσε η Ζαχάροβα σε κρατικό κανάλι.