Δραματικές ώρες για την ουκρανική άμυνα
Την ώρα που Β. Ζελένσκι και Βλ. Πούτιν φαίνεται να αναζητούν “γραμμή επαφής” για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν το Κίεβο, ενώ ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα εισέρχονται στην πρωτεύουσα για να την υπερασπιστούν.
Μάχες στα περίχωρα και σε προάστεια του Κίεβου, όπου ηχούν σειρήνες, ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ η ουκρανική πρωτεύουσα είναι αποκλεισμένη από τα δυτικά.
Σε πραξικόπημα καλεί τον ουκρανικό στρατό ο Πούτιν ώστε «να διαπραγματευτούμε καλύτερα»
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε με νέες δηλώσεις του τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα, καταλαμβάνοντας την εξουσία. “Απευθύνομαι για ακόμη μία φορά στο στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας: μην επιτρέπετε σε νεοναζί και τους ριζοσπάστες Ουκρανούς εθνικιστές να χρησιμοποιούν τα παιδιά, τις συζύγους και τους ηλικιωμένους σας ως ανθρώπινες ασπίδες”, τόνισε ο Πούτιν κατά τη συνεδρίαση – υπό τηλεοπτική κάλυψη – του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλα τα μεγάλα μέτωπα της ουκρανικής επικράτειας, σε Χάρκοβο και Μαριούπολη, αλλά και στο Ντονμπάς, όπου σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αποσχιστές κερδίζουν εδάφη. Μάλιστα μετά τις 14.00 μεταδόθηκε από ρωσικά ΜΜΕ ότι οι αποσχιστές με υποστήριξη από τον ρωσικό στρατό επιτέθηκαν σε θέσεις του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία.
Με φόντο όλα αυτά ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του σε διαπραγματεύσεις, την ώρα που Ευρώπη και ΝΑΤΟ απειλούν με νέο πακέτο κυρώσεων τη Ρωσία. Η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει την αντιπροσωπεία της στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας Ανατόλι Γκλας δήλωσε ότι το Μινσκ είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, αν η Μόσχα και το Κίεβο συμφωνήσουν να διεξαγάγουν συνομιλίες για την επίλυση της κατάστασης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η Μόσχα θεωρεί την αποστρατιωτικοποίηση ως ένα “σημαίνον κομμάτι της ουδετερότητας της Ουκρανίας”.
Σε κατάσταση πολιορκίας το Κίεβο
Μάχες μαίνονται σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης.
Οι αρχές του Κιέβου είπαν στους κατοίκους της βορειοδυτικής περιοχής Obolon την Παρασκευή να μείνουν μακριά από τους δρόμους δεδομένου ότι πλησιάζουν “ενεργές εχθροπραξίες”. “Σε σχέση με την προσέγγιση των ενεργών εχθροπραξιών, οι κάτοικοι της περιοχής Obolon καλούνται να μην βγουν έξω”, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε προειδοποίηση.
Εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.
“Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter.
Σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Ρωσία σχετικά με την απαιτηθείσα ουδετερότητα ως προς το ΝΑΤΟ, με στόχο την επίτευξη ειρήνης.
Το Κρεμλίνο απαντώντας δήλωσε ότι έχει σημειώσει την αλλαγή στάσης του Ζελένσκι και αναλύει την εξέλιξη. Όπως τόνισε Πέσκοφ, δεν θα πει κάτι για πιθανή συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν προς το παρόν.
Λίγο αργότερα ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Ria. Επίσης, ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να διαδηλώσουν ώστε να υποχρεώσουν τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν πιο αποφασιστική δράση.
Πρόσθεσε δε ότι “Η Ευρώπη μπορεί ακόμη να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα εάν δράσει άμεσα”, αφού πρώτα έκανε λόγο για ανεπαρκή αντίδραση από την πλευρά της ΕΕ, και ότι αργούν “στη βοήθεια της προς την Ουκρανία, τη στιγμή που τα ρωσικά τανκ επιτίθενται στον κόσμο”.
Ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ουκρανία είναι η ουδετερότητα, μια ημέρα αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια εισβολή στη χώρα.
Τι αναφέρει ο στρατός
Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι η επίθεση στα κυβερνητικά κτίρια πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών: Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα: “Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!”, έγραφε το μήνυμα.
Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για “πυραυλικές επιθέσεις” εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας νωρίτερα την Παρασκευή και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους. Μεταφόρτωσε σύντομο ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει πολυκατοικία στις φλόγες. Λίγο αργότερα διέψευσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο είπε ότι δεν έχει γίνει καμία πυραυλική επίθεση εντός Κιέβου προς το παρόν.
Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έβγαλε ανακοίνωση που ξεκαθάριζε ότι ο ρωσικός στρατός δεν πρόκειται να χτυπήσει περιοχές κατοικιών της πρωτεύουσας.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα “ρωσικό αεροσκάφος” στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας η Ρωσία κατά τη διάρκεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει σε όλη τη χώρα και επελαύνοντας προς το Κίεβο επέφερε πλήγματα, τις τελευταίες 24 ώρες, σε 33 τοποθεσίες αμάχων, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax. “Οι Ρώσοι λένε ότι δεν χτυπούν πολιτικά αντικείμενα. Όμως 33 τοποθεσίες αμάχων χτυπήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες”, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο τον αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Βαντίμ Ντενισένκο.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου. Επίσης ανέφερε ότι έχει καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους και τουλάχιστον δύο ρωσικά αεροσκάφη.
Λευκορώσοι χάκερ κάνουν συνεχείς επιθέσεις κατά του ουκρανικού στρατού
Ουκρανοί αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας λένε ότι μια εκστρατεία hacking έχει βάλει στόχο τις ιδιωτικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού “και των σχετικών ατόμων”.
Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook, η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υπολογιστών της Ουκρανίας (CERT) ανέφερε ότι οι χάκερ χρησιμοποιούσαν email κλοπής κωδικών πρόσβασης για να εισβάλουν σε λογαριασμούς email Ουκρανών στρατιωτών και χρησιμοποιούσαν τα παραβιασμένα αρχεία διευθύνσεων για να στείλουν περαιτέρω κακόβουλα μηνύματα.
Η CERT είπε ότι κατηγόρησε μια ομάδα με έδρα το Μινσκ με την κωδική ονομασία “UNC1151” για την εισβολή, αναγνωρίζοντας τα μέλη της ως αξιωματικούς του λευκορωσικού στρατού.
Μάχες και έξω από το Κίεβο
Νωρίτερα σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.
Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας νωρίς το πρωί επεσήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν. Μετά τις 14.00 ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το αεροδρόμιο έχει καταληφθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ενώ στην ίδια ανακοίνωση δηλώνεται ότι περίπου 200 μέλη των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.
Οι Ρώσοι μαζεύουν δυνάμεις στη Λευκορωσία
Οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας δήλωσαν την Παρασκευή ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Γκομέλ στη Λευκορωσία για να παρατάξει στρατεύματα για να επιτεθεί στο Κίεβο λόγω ζημιών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστομέλ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.
“Προκειμένου να εκφοβίσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας, ο εχθρός επιλέγει ολοένα και περισσότερο να καταστρέψει τις αστικές υποδομές και κατοικίες”, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε δήλωση στο Facebook.
Μάχες σε Μαριούπολη και Χάρκοβο
Ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς το Κίεβο από διάφορες κατευθύνσεις καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονταν γύρω από τη Μαριούπολη στα νότια και το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά της χώρας.
Λίγο μετά τις 11.30 το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα μετέδωσε πως ξεκίνησαν να ακούγονται δυνατές εκρήξεις στο Χάρκοβο.
“Ο εχθρός, αφού απωθήθηκε από τους υπερασπιστές του Τσέρνιγιβ, επιδιώκει να παρακάμψει την πόλη για να επιτεθεί στην πρωτεύουσα. Γι’ αυτό παίρνει την κατεύθυνση Κοσολτέτς-Μπρόβαρι και Κονοτόπ-Νεζίν-Κίεβο. Το Κονοτόπ έπεσε”, ανέφερε το ουκρανικό επιτελείο.
Παραλληλα, στα νότια, οι αυτονομιστές ηγέτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία αναμένουν από τα στρατεύματά τους να μετακινηθούν προς τα έξω, προς τα γεωγραφικά σύνορα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας πολύ σύντομα, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα αυτονομιστές ηγέτες την Παρασκευή.
Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στο Λβιβ στα δυτικά. Οι αρχές ανέφεραν σφοδρές μάχες στην ανατολική πόλη Σούμι.
Ρωσική πρεσβεία: Δεν στοχεύουμε στην κατοχή ουκρανικών εδαφών
«Τα σχέδια της χώρας μας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή των ουκρανικών εδαφών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας δεν χτυπούν πόλεις στην Ουκρανία, αλλά αποκλειστικά τις στρατιωτικές υποδομές. Δεν απειλείται άμαχος πληθυσμός. Σε καμία περίπτωση η επιχείρηση στην Ουκρανία δεν αποτελεί αρχή, αλλά το τέλος του πολέμου που το Κίεβο ξεκίνησε το 2014 εναντίον του Ντονμπάς. Η επιχείρησή μας θα αποτρέψει μια παγκόσμια σύρραξη, προς όφελος όλης της ανθρωπότητας» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.
Ξεκινώντας την ανακοίνωσή της, η ρωσική πρεσβεία υποστηρίζει ότι η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα δημιουργεί θεμελιώδεις απειλές για τη Ρωσία. «Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή για την οποία έχει γίνει λόγος επί 30 χρόνια. Και δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Από τον Δεκέμβριο του 2021 προσπαθήσαμε για άλλη μια φορά να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σχετικά με τις αρχές της ασφάλειας στην Ευρώπη. Όμως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αρνήθηκαν τον διάλογο για τις εγγυήσεις ασφαλείας και για το ουδέτερο στάτους της Ουκρανίας. Απέδειξαν ξανά ότι αγνοούν τα απολύτως νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας μας. Η στρατιωτική εκμετάλλευση των εδαφών της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία. Η Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του 2014 έχει τεθεί υπό πλήρη εξωτερικό έλεγχο, έχει εξοπλισθεί από το ΝΑΤΟ και έχει γεμίσει με οπλισμό. Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε πρόσφατα ότι διεκδικεί ακόμα και την κατοχή πυρηνικών όπλων, κάτι που σε λίγο χρόνο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Για τη Ρωσία είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Το πιστόλι στο κρόταφό μας έπρεπε να εξουδετερωθεί. Εκτός από αυτό, από το 2014 το Κίεβο ακολουθούσε την εγκληματική πολιτική γενοκτονίας κατά των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στο Ντονμπάς, ενώ, με τη στήριξη των Δυτικών, δεν έκανε το παραμικρό για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, που προέβλεπαν αυτονομία του Ντονμπάς στο πλαίσιο της Ουκρανίας. Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιλυθεί το πρόβλημα του Ντονμπάς με ειρηνικά μέσα. Περιμέναμε τόσα χρόνια. Όλα όμως ήταν μάταια. Επί οχτώ χρόνια το Κίεβο χτυπούσε στρατιωτικά το Ντονμπάς, εκατομμύρια κατοίκους του, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες εκεί. Όμως οι χώρες της Δύσης, με την αλαζονεία που τις διακρίνει, δεν έδειχναν καμία ευαισθησία για αυτούς τους ανθρώπους, που βίωναν καθημερινούς βομβαρδισμούς. Η ευαισθησία της Δύσης είναι επιλεκτική, αφορά μόνο τους “δικούς” της» αναφέρει.
Επιπροσθέτως, η πρεσβεία της Ρωσίας υποστηρίζει: «Τις θέσεις μας μεθοδικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις μεταφέραμε στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τα επιχειρήματά μας για τους κινδύνους που προκύπτουν για τη Ρωσία αγνοήθηκαν. Με στόχο την προστασία της ίδιας της Ρωσίας από εκείνους που έχουν θέσει σε ομηρία την Ουκρανία και προσπαθούν να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον μας, καθώς και με επιδίωξη την προστασία των Ρώσων στο βασανισμένο Ντονμπάς, η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Η Δύση δεν μας άφησε άλλη επιλογή».
Εν συνεχεία, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Ακούμε βαριές καταγγελίες εναντίον της Ρωσίας για δήθεν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά προέρχονται πρωτίστως από εκείνους που όλες τις προηγούμενες δεκαετίες το καταπατούσαν. Όσο πιο δυνατά εκείνοι φωνάζουν σήμερα, τόσο πιο φανερή είναι η νευρικότητα και η αμηχανία τους ως αποτέλεσμα των δικών τους αποφάσεων εις βάρος της Ρωσίας και με στόχο την ταπείνωσή της. Όποιοι αυτοανακηρύχθηκαν “νικητές” του Ψυχρού Πολέμου θεώρησαν τον εαυτό τους τα αφεντικά του κόσμου όλο και προέβησαν σε ανελέητους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, όταν το ΝΑΤΟ, χωρίς καμία εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πραγματοποίησε επί εβδομάδες μια αιματηρή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Βελιγραδίου. Το έχουν ξεχάσει; Υπήρξε και η διάλυση του Ιράκ, με ψεύτικη πρόφαση των χημικών όπλων. Της Λιβύης. Η εισβολή στη Συρία, που οδήγησαν στην ανάδυση της τρομοκρατίας και τη μαζική μετανάστευση. Και πολλά άλλα».
Η ανακοίνωση της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα καταλήγει με την επισήμανη: «Η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη για διάλογο που θα επιστρέψει όλους στη δικαιοσύνη και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε τουλάχιστον αυτήν τη φορά».