Μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε η Γερμανία αλλά και ο ίδιος καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, φαίνεται ότι το Βερολίνο αναθεωρεί τη στάση του και ετοιμάζεται να στείλει 400 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία από τρίτη χώρα, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters.
Η Γερμανία έχει μια μακρόχρονη πολιτική μη εξαγωγής όπλων σε εμπόλεμες ζώνες, η οποία έχει τις ρίζες της εν μέρει στην αιματηρή ιστορία της τον 20ό αιώνα και την συνακόλουθη πολιτική που ακολούθησε. Οι χώρες που σκοπεύουν να προωθήσουν τις γερμανικές εξαγωγές όπλων πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για έγκριση στο Βερολίνο.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτή την πολιτική τις τελευταίες εβδομάδες όταν αρνήθηκε να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία.
Το Βερολίνο πρέπει επίσης ακόμη να αποφασίσει σχετικά με ένα αίτημα της Εσθονίας που θέλει να μεταβιβάσει παλιά οβιδοβόλα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ουκρανία. Η Φινλανδία είχε αγοράσει τα οβιδοβόλα τη δεκαετία του ’90 μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και αργότερα τα μεταπώλησε στην Εσθονία.
Στην περίπτωση των RPGs, η Γερμανία τις είχε παραδώσει σε τρίτη χώρα στο παρελθόν, δήλωσε ο διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters.