Οι κυρώσεις από τη Δύση και η ρωσική απάντηση
«Μάχη» με τον χρόνο δίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να κρατήσει όρθια τη ρωσική οικονομία. Στο απέναντι μέτωπο, η Δύση, η οποία ελπίζει να προκαλέσει το συντομότερο δυνατό οικονομική ασφυξία στη Ρωσία, η οποία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της με τη Δύση στρεφόμενη αποκλειστικά ακόμα και στην Κίνα.
Γεγονός πάντως παραμένει ότι παρότι ο Ρώσος πρόεδρος ανάμενε κυρώσεις, το τελικό μέγεθος αυτών, τον εξέπληξε δυσάρεστα.
Ενδεικτική του οικονομικού πολέμου που έχει κηρύξει η Δύση είναι και η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών ότι «θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» μέσω των οικονομικών κυρώσεων. Αυτή ήταν που προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου της ασφάλεια της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβεντεφ.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία έχει τις απαραίτητες δυνατότητες να ισοφαρίσει τη ζημιά από αυτές τις κυρώσεις. «Θα απαντήσει στις ευρωπαϊκές απαγορεύσεις αεροπορικών ταξιδιών, θα καθοδηγείται από την αρχή της αμοιβαιότητας και τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκοφ.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να δυσκολεύει ιδιαίτερα για τη Μόσχα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέβασε στο 20% το βασικό επιτόκιο για να απαντήσει στις επιπτώσεις των πρωτοφανών οικονομικών κυρώσεων. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει την επιβολή capital controls προκειμένου να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων.
Τα τελευταία 24ωρα, οι χιλιάδες πολίτες που σχημάτιζαν ουρές μπροστά στα ATM αποτελούσε μόνιμο θέαμα. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν ήδη χάσει 86 δις δολάρια. Εξού και πληθαίνει ο αριθμός όσων στρέφονται δημόσια κατά του Πούτιν. Επιπλέον, Visa και Μastercard μπλοκάρουν τις κάρτες που έχουν εκδοθεί από 12 ρωσικές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή η BP δεν είναι η μόνη που αποχωρεί από τη ρωσική Rosneft. Η Shell επίσης εγκαταλείπει τις κοινοπραξίες της με την Gazprom. Η γαλλική TotalEnergies SE, σταματά τις επενδύσεις στη Ρωσία. Μπλόκο και από τις αυτοκινητοβιομηχανίες Volvo , General Motors,Jaguar και Land Rover.
Η Τουρκία πάντως ξεκαθάρισε τη θέση της, ανακοινώνοντας μέσω του υπουργού Εξωτερικών ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ακόμα και χωρίς αυτήν, όμως, οι κραδασμοί στη ρωσική οικονομία είναι έντονοι. Το ρωσικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Τα επιτόκια υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ ρωσικές τράπεζες στην Ευρώπη καταρρέουν η μια μετά την άλλη.