Για την Πέμπτη μετατίθεται τελικά ο δεύτερος γύρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική επίθεση για έβδομη ημέρα.
Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, που επικαλούνται τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, η Ρωσία αναμένει τους Ουκρανούς αξιωματούχους να φτάσουν στη Λευκορωσία αύριο το πρωί για τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, κατά τον οποίο θα συζητηθεί μια κατάπαυση του πυρός.
Μάλιστα, ο ρωσικός στρατός θα παράσχει έναν ασφαλή διάδρομο για την ουκρανική αντιπροσωπεία, ανέφερε ο Μεντίνσκι, σύμφωνα με το TASS.
Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος.
«Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι όπλων κρούσης που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία και δεν θα δημιουργηθούν», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.
Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα αγναγωρίζει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Ζελένσκι θέλει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.
Έβδομη ημέρα πολέμου
Έβδομη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, με τις μάχες να έχουν πλέον μεταφερθεί στα αστικά κέντρα.
Οι ρωσικές δυνάμεις ισοπέδωσαν το Χάρκοβο και ελέγχουν, όπως υποστηρίζουν, τη Χερσώνα, ενώ μαίνονται οι μάχες και στη Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις ζητούν από τους δημάρχους να παραδόσουν τις πόλεις, ενώ έχουν μπλοκάρει από όλες τις κατευθύνσεις το Κίεβο, τη Μαριούπολη αλλά και την Οδησσό, την οποία μάλιστα έχουν αποκλείσει και από τη θάλασσα.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης πάρει τον έλεγχο περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, κοντά στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχοντάρ, βάσει ενημέρωσης που έλαβε από Ρώσους διπλωμάτες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και διαθέτει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες (η Ουκρανία έχει τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς με συνολικά 15 αντιδραστήρες).
Περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, όπως υποστηρίζει η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι επισημαίνει ότι η Ρωσία θέλει να σβήσει την ιστορία τους, επίθεση εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε Πούτιν, υποστηρίζοντας πως είναι πιο απομονωμένος από ποτέ, «ενας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να γίνει με πυρηνικά όπλα και θα ήταν καταστροφικός», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα τα βλέμματα στρέφονται στις περαιτέρω συνομιλίες των δυο πλευρών, οι οποίες παρά το ότι αρχικά ήταν στον “αέρα” θα συνεχιστούν σήμερα. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα είναι «στη θέση της» την Τετάρτη για έναν νέο γύρο συνομιλιών με την Ουκρανία.
Ρωσικό Υπ. Άμυνας: 498 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν
Τους θανάτους 498 Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές, όπως μεταδίδει το Sputnik. 1597 μέχρι στιγμής οι τραυματίες.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας. Σφοδρές μάχες λάμβαναν χώρα τη νύχτα.
Ωστόσο, τόσο ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Κολιχάγεφ, όσο και ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέκσσι Αρέστοβιτς, δηλώνουν ότι αν και η Χερσώνα είναι περικυκλωμένη, παραμένει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.
Οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.
Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. Και ο δήμαρχός της αναγνωρίζει πως «περιμένει ένα θαύμα» για να μην πέσει η Χερσώνα στα χέρια του ρωσικού στρατού.
Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, δέχθηκε επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.
Πιο κοντά στο Κίεβο ο ρωσικός στρατός
Ταυτόχρονα νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στα περίχωρα του Κιέβου, όπου οι κάτοικοι που δεν έχουν τραπεί σε φυγή προετοιμάζονται εδώ και ημέρες για τη μεγάλη μάχη απέναντι στον ρωσικό στρατό.
Στην ουκρανική πρωτεύουσα επικρατούσε σήμερα μία απόκοσμη ηρεμία μετά τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στον πύργο τηλεπικοινωνιών που οδήγησε στο θάνατο πέντε ανθρώπων. Ο πύργος βρίσκεται δίπλα στο Μνημείο του Μπάμπι Γιαρ, όπου σχεδόν 34.000 Εβραίοι σφαγιάστηκαν μέσα σε δύο ημέρες από τους Ναζί κατακτητές το 1941.
Το πελώριο στρατιωτικό κονβόι, που έχει απεικονιστεί σε φωτογραφίες της αμερικανική εταιρείας δορυφορικών εικόνων Maxar, συνεχίζει να προελαύνει προς την ουκρανική πρωτεύουσα, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν στόχος είναι να περικυκλώσει και να απομονώσει το Κίεβο ή να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Πολίτες στην Οδησσό φτιάχνουν οδοφράγματα για να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά τανκς
Την ίδια στιγμή, στην Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, οι πολίτες προετοιμάζονται για μεγάλη ρωσική επίθεση.
Παλιές σιδηροτροχιές του τραμ κόβονται και συγκολλούνται σε οδοφράγματα που ονομάζονται «σκαντζόχοιροι» για να σταματήσουν τα ρωσικά τανκς.
Η Μόσχα επιμένει στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος.
«Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι όπλων κρούσης που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία και δεν θα δημιουργηθούν», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα αγναγωρίζει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Ζελένσκι θέλει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.
«Οι διαπραγματευτές μας είναι έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για αυτές τις εγγυήσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας», είπε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι η Ρωσία έπρεπε να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της στην Ουκρανία προτού πραγματοποιηθούν περαιτέρω συνομιλίες. Ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά από το ΝΑΤΟ και όχι από τη Ρωσία.
Ουκρανία: Ο στρατός κάλεσε τις μητέρες των Ρώσων αιχμαλώτων – «Ελάτε να τους πάρετε»
Ο ουκρανικός στρατός κάλεσε σήμερα τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στην ουκρανική επικράτεια να έρθουν να τους αναζητήσουν, ενώ το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει πιάσει δεκάδες αιχμαλώτους από την έναρξη της εισβολής στη χώρα από τη Μόσχα.
«Λήφθηκε απόφαση να παραδοθούν οι αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες στις μητέρες τους αν έρθουν να τους αναζητήσουν στην Ουκρανία, στο Κίεβο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Έδωσε στη δημοσιότητα αριθμούς τηλεφώνων και ένα email μέσω του οποίου οι μητέρες μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τους γιους τους που κρατούνται στην Ουκρανία.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η κράτηση των γιων τους, οι Ρωσίδες γυναίκες συμβουλεύονται να ταξιδέψουν στην Πολωνία και στη συνέχεια να εισέλθουν στην Ουκρανία μέσω συνοριακού σημείου διέλευσης.
«Θα σας καλωσορίσουν και θα σας συνοδεύσουν πίσω στο Κίεβο, όπου θα σας παραδοθεί ο γιος σας», δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο.
«Σε αντίθεση με τους φασίστες του Πούτιν, εμείς οι Ουκρανοί δεν διεξάγουμε πόλεμο ενάντια στις μητέρες και τα αιχμάλωτα παιδιά τους», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και των Τσετσένων αυτονομιστών τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, πολλοί νεαροί Ρώσοι κληρωτοί στάλθηκαν στο μέτωπο και ορισμένοι αιχμαλωτίστηκαν.
Oι μητέρες των στρατιωτών είχαν κινητοποιηθεί τότε για να τους φέρουν πίσω ζωντανούς ή να φέρουν πίσω τα πτώματά τους, χωρίς να διστάζουν να πάνε εκεί, ένα κίνημα που είχε πυροδοτήσει αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία.