Την ώρα που εξελίσσεται ένα ατέλειωτο προσφυγικό κύμα στην Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να μην τηρούν τη συμφωνία για εκεχειρία, σε ανώτατο επίπεδο ηγετών ανεβαίνει ο διπλωματικός πυρετός.
«Ο Ζελένσκι είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν»
«Ο Ζελένσκι είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν» λέει ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του, Αντρίι Σιμπίγκα, με την είδηση να μεταδίδεται από τα ΜΜΕ στην Ουκρανία.
Πούτιν σε Μακρόν: Κατηγορεί την ουκρανική πλευρά για το πλήγμα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα εκτός των άλλων στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.
Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ.
Στη συνέχεια σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Μακρόν ρώτησε τον Πούτιν για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί Ουκρανούς εξτρεμιστές για την ενέργεια αυτή.
Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά και για τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά ξανά την Πέμπτη, σε συνομιλίες που άφησαν στον Μακρόν την εντύπωση ότι στόχος του Πούτιν ήταν να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.
Ο Μακρόν είναι ένας από τους πολλούς παγκόσμιους ηγέτες που μίλησαν με τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες ελπίζοντας να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Ο Μακρόν εξέφρασε στον Πούτιν τη «σοβαρή ανησυχία» του για την πυρηνική ασφάλεια
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για την πυρηνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή.
Το Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο αναφέρει ότι ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρηνικής ασφάλειας.
Ο Μακρόν διαπίστωσε επίσης ότι ο Πούτιν «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε – αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.
Επιμένει ο Πούτιν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε νωρίτερα σήμερα και εκείνος τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποία συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Ο Πούτιν εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως «η στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει χθες ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου».
Ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης, για πιθανή απώλεια της «κρατικής οντότητας» της Ουκρανίας, εάν οι ουκρανικές αρχές δεν αλλάξουν την πολιτική τους.
Το Κίεβο ζητεί επίσημα τον αποκλεισμό της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωση του.
Ο Τζόνσον υποσχέθηκε στον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι θα προσπαθήσει να του εξασφαλίσει περισσότερα αμυντικά όπλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα συνεργαστεί με τους διεθνείς συμμάχους του ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει το Κίεβο.
«Οι ηγέτες συζήτησαν τις κατεπείγουσες ανάγκες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρωθυπουργός ανέλαβε να εργαστεί με τους εταίρους του για να παράσχει περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό» σύμφωνα με το κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τζόνσον και του Ζελένσκι που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Νέα συνδιάλεξη Ζελένκσι – Μπάιντεν
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συζήτησε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter.
Ο Μπένετ επιθυμεί να συνεχίσει τη μεσολάβησή του για τον πόλεμο την Ουκρανία
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι οι προσπάθειές του να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί ένα «ηθικό καθήκον» παρόλο που υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
Ο Μπένετ έκανε τις δηλώσεις αυτές, ώρες μετά τη συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα ταξίδι στο Βερολίνο και τηλεφωνικές κλήσεις, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ακόμη και αν υπάρχουν μικρές πιθανότητες επιτυχίας, εφόσον υπάρχει ανοιχτό πνεύμα και έχουμε πρόσβαση και στα δύο μέρη και την ικανότητα (να δράσουμε), θεωρώ ηθικό καθήκον να δοκιμάσουμε τα πάντα», είπε. «Όσο υπάρχει ελπίδα, πρέπει να κάνουμε προσπάθειες και μπορεί να υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση», πρόσθεσε.
Ζελένσκι: 8 ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Βινίτσια
«Μόλις ενημερώθηκα για πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Βινίτσια», μια πόλη με πληθυσμό σχεδόν 370.000 κατοίκων, είπε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοκλήση στο Telegram.
«Το αεροδρόμιο καταστράφηκε ολοσχερώς», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, οι αρχές δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο αεροδρόμιο που προκλήθηκαν από τα πλήγματα.
Είχε προηγηθεί στις 12.30μ.μ. νέο διάγγελμα του Ζελένκσι, στο οποίο ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Παράλληλα, ευχαριστεί τον Τζό Μπάιντεν, με τον οποίο είχε συνομιλία χτες, για τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία και τη βοήθεια στη χώρα του.
«Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μολδαβία, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
«Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.
«Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια στην Οδησσό», μια πολυσύχναστη πόλη με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και μια από παλιά αγαπημένη των Ρώσων τουριστών, είπε.
«Και τώρα τι γίνεται; Βόμβες κατά της Οδησσού; Πυροβολικό εναντίον της Οδησσού; Πύραυλοι κατά της Οδησσού;» είπε αγανακτισμένος.
Ο Ζελένσκι προέτρεψε επίσης τους Ρώσους να μιλήσουν εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και να κάνουν μια επιλογή μεταξύ «ζωής και σκλαβιάς».
«Ρώσοι πολίτες! Για εσάς δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Είναι επίσης ένας αγώνας για τη χώρα σας», συμπλήρωσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη. Οι Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή αυτών των μαχητικών.
Ρωσία: Απειλεί τις χώρες που θα διευκολύνουν την ουκρανική αεροπορία
Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Λίγες ώρες νωρίτερα με τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη.
Απαντώντας στο αίτημα Ζελένσκι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή αυτών των μαχητικών.
Πούτιν: Υπέγραψε νόμο για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αξιωματούχων
Νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα του δίνει τη δυνατότητα κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών από αξιωματούχους, όταν οι καταθέσεις τους υπερβαίνουν τα νόμιμα εισοδήματά τους, πλέον της τριετίας, υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ουσιαστικά, θα επιτρέπεται η κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών αξιωματούχων, στην περίπτωση που το σύνολο των καταθέσεών τους είναι μεγαλύτερο από τα δηλωμένα εισοδήματά τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας, ενώ φαίνεται να είναι παράνομο, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.
Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Μακρόν ρώτησε τον Πούτιν για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί Ουκρανούς εξτρεμιστές για την ενέργεια αυτή.
Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά και για τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά ξανά την Πέμπτη, σε συνομιλίες που άφησαν στον Μακρόν την εντύπωση ότι στόχος του Πούτιν ήταν να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.
Ο Μακρόν είναι ένας από τους πολλούς παγκόσμιους ηγέτες που μίλησαν με τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες ελπίζοντας να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Νωρίτερα την Κυριακή, ο Πούτιν μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε έκκληση για επείγουσα διακοπή των εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο της κλήσης, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο «εποικοδομητική προσέγγιση» στις συνομιλίες, «λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις αναδυόμενες πραγματικότητες».
«Υπογραμμίστηκε ότι η αναστολή της ειδικής επιχείρησης είναι δυνατή μόνο εάν το Κίεβο σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και εκπληρώσει γνωστά ρωσικά αιτήματα», ανέφερε το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή της «ειδική επιχείρηση».
Στο έλεος Ιρπίν και Μαριούπολη
Παγιδευμένοι βρίσκονται χιλιάδες κάτοικοι στο Ιρπίν και τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται ανηλεώς και δεν επιτρέπουν την ασφαλή εκκένωση των πόλεων αυτών.
Σε αδιέξοδο ξανά η εκκένωση της Μαριούπολης
Οι αρχές στην Μαριούπολη, που είναι πολιορκημένη από ρωσικά στρατεύματα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να απομακρύνουν τους αμάχους από τις 12:00, της επομένης μιας ανεπιτυχούς προσπάθειας, λόγω της συνέχισης των έντονων βομβαρδισμών. Ωστόσο, και αυτή η προσπάθεια απέβη άκαρπη με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη.
Την 11η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή η πόλη των 450.000 κατοίκων βρίσκεται υπό «ανθρωπιστικό αποκλεισμό», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βαντίμ Μποιττσένκο. Ο αποκλεισμός προκαλεί «χιλιάδες τραυματίες» και επιβεβαιώνει ότι «η Μαριούπολη δεν υπάρχει πλέον».
Οι κάτοικοι δεν έχουν νερό, φαγητό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Η πτώση της Μαριούπολης θα αποτελούσε σημείο καμπής, επιτρέποντας τη διασταύρωση μεταξύ των στρατευμάτων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα άλλα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και του Χερσώνα, και εκείνων που προέρχονται από το Ντονμπάς.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.
Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
BBC: Άμαχοι που εγκατέλειπαν πόλη κοντά στο Κίεβο έπεσαν νεκροί
Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έπεσαν νεκροί στην Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, την ώρα που εγκατέλειπαν την πόλη, σημειώνει το BBC. Προσθέτει ότι σκοτώθηκαν από ρωσικούς όλμους που στόχευαν μια κατεστραμμένη γέφυρα που οι κάτοικοι προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Οι New York Times αναφέρουν ότι πρόκειται για τρία μέλη της ίδιας οικογένειας. Η ίδια πηγή συμπλήρωσε ότι μικρές ομάδες έτρεξαν σε ένα τμήμα του εκτεθειμένου δρόμου.
Το παρακάτω βίντεο δείχνει ανθρώπους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την Ιρπίν νωρίτερα σήμερα.
Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει στο Κίεβο
Ρώσοι στρατιώτες πλησιάζουν επίσης στο Κίεβο, συναντώντας σθεναρή αντίσταση.
Έντονες μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ουκρανική περιφερειακή διοίκηση, ιδίως γύρω από τον δρόμο που οδηγεί στο Ζιτομίρ (150 χλμ. δυτικά του Κιέβου), καθώς και στο Τσέρνιγκοφ (150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας).
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «εξάλειψε» σχεδόν εκατό αεροπλάνα, 778 τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα και κατέστρεψε το αεροδρόμιο Starokonstantinov, στα μισά του δρόμου μεταξύ Κιέβου και Λβιβ (δυτικά).
«Ο εχθρός έχει σταματήσει στο Κίεβο και στο Χάρκιβ (…) η κατάσταση (στη χώρα) είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε από την πλευρά του στο Facebook ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεσκέι Ρεζνίκοφ.
Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές στη Νόβα Κακχόβκα που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις – Πέντε τραυματίες
Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε μια διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από την Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης αυτής για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής, κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο.
Παρόμοιες διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.
Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.
ΟΗΕ: 364 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία
Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε αποστολή του ΟΗΕ.
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία, που αφορούν τις απώλειες έως τις 5 Μαρτίου, προσέθεσαν επιπλέον 13 θανάτους και 52 τραυματισμούς στα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).
Τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων
Ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το Σάββατο, το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Ντέιβιντ Αραχαμία.
Ωστόσο, η πιθανότητα επίτευξης κάποιας συμφωνίας φαίνεται μακρινή.