Πορτογάλος μεγαλοτραπεζίτης τόνισε με σημερινές του επισημάνσεις ότι είναι η Γερμανική κι όχι η πορτογαλική κυβέρνηση, που θα καθορίσει εάν η Λισαβόνα θα τύχει εξωτερικής οικονομικής βοήθειας…Πρόκειται για τον Φερνάντο Ούλριχ, της ‘Banco BPI’, που ταυτοχρόνως ευχήθηκε ούτε το ΔΝΤ ούτε η ΕΚΤ να σπεύσουν να βοηθήσουν την πορτογαλική οικονομία, πλην ανέφερε ότι εάν εντούτοις συμβεί τελικά αυτό “δεν θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα”.
Κατά τις τελευταίες εβδομάδας η Πορτογαλία είναι στο προσκήνιο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, με πάμπολλους να προλέγουν ότι η Λισαβόνα θα ζητήσει μία εξωτερική οικονομική βοήθεια, μετά από την Αθήνα και το Δουβλίνο…
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, δηλώνει ότι με τον προϋπολογισμό λιτότητας, που ήδη υπερψηφίστηκε, το πρόβλημα θα λυθεί κι η χώρα δεν θα βοηθηθεί από ΔΝΤ και ΕΚΤ υπογραμμίζοντας τη θεαματική μείωση των δημοσίων δαπανών το ’11, αντίθετα με το ’10. Αντιστρόφως, πάμπολλοι απαντούν ότι το σωστό ερώτημα δεν είναι “αν” θα βοηθηθεί η Λισαβόνα, αλλά “πότε ακριβώς”.
Δεν αποτελεί μία πανάκεια.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ομίλου τηλεπικοινωνιών και μμε “Zon”, Ροντρίγκο Κόστα, παραδέχθηκε επίσης ότι δεν είναι η Λισαβόνα, που θα καθορίσει εάν χρειάζεται την εξωτερική οικονομική βοήθεια. “Δεν είναι ένα πορτογαλικό ζήτημα, είναι του συστήματος όπου ανήκουμε. Είμαστε στα χέρια του συστήματος, όμως η βοήθειά του δεν θα λύσει για πάντα το πρόβλημα. Θα μας απασχολεί, έως και δύο έτη από σήμερα, η κρίση χρέους”.
Οι αναλυτές προλέγουν ότι η Πορτογαλία θα “θυσιαστεί” στη θέση της Ισπανίας…Κι εξηγούν ότι είναι εφικτή η βοήθεια προς την Πορτογαλία, ενώ εκείνη προς την Ισπανία, πραγματικά θα “εξαντλούσε” πολλά Ταμεία…Ηδη χθες τα σπρεντς των πορτογαλικών κρατικών χρεογράφων αυξήθηκαν, με την πορτογαλική πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμισμένη πλέον από την “Standard & Poor’s” …
Ο στόχος της πορτογαλικής κυβέρνησης μειοψηφίας, που στηρίζεται σε ‘ψήφο ανοχής’, είναι στο τέλος του 2011 το δημόσιο έλλειμμα να περισταλεί στο 4,6% (από 7,3% φέτος) του ΑΕΠ–μέσω μειώσεων–5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και της υπερφορολόγησης.
Πάντως, η προσοχή του πορτογαλικού λαού εστιάστηκε σήμερα ειδικά πολύ περισσότερο στο εάν η χώρα, μαζί με την Ισπανία, θα φιλοξενούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφάιρου του 2018 (σ.σ.:δεν το κατάφεραν)…
Οσον αφορά τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ράϊνερ Μπρούντερλε, προσέχτηκαν δεόντως από τις αγορές οι δηλώσεις του ότι, “κατά την προσωπική του εκτίμηση, ούτε η Μαδρίτη, ούτε η Λισαβόνα θα χρειαστεί να προσφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης”. –
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ