Στενεύει ο κλοιός στο Κίεβο
«Δεν θέλουμε να χάσουμε την χώρα μας. Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος για την πατρίδα μας, σε γη, αέρα και θάλασσα, με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος μέσω βιντεοκλήσης στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Ο Ζελένσκι, που έγινε και ο πρώτο ξένος ηγέτης που απευθύνθηκε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, μίλησε για τη γενναιότητα των Ουκρανών που πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα, κάνοντας ειδική μνεία στους άμαχους που έχασαν τη ζωή τους. Επεσήμανε ότι, «o απαίσιος αυτός πόλεμος» έχει βασικά αθώα θύματα. «Γυναίκες και παιδιά», όπως είπε. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50 παιδιά, τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».
Μίλησε για την έλλειψη τροφής και νερού σε περιοχές της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης, για την καταστροφή νοσοκομείων και σχολείων, αλλά όπως εμφαντικά σημείωσε «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη γη μας, μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές και στους δρόμους».
Έκανε λόγο για την χειρότερη στιγμή στην ιστορία της χώρας του μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. «Είναι ένας πόλεμος που δεν ξεκινήσαμε. Ένας πόλεμος που δεν θέλαμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του ξεκίνησε μέσα σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα όπου σύσσωμοι οι Βρετανοί βουλευτές, όρθιοι με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον καλωσόρισαν έστω και νοερά. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως ήταν η πρώτη φορά που ένας ξένος ηγέτης μιλάει στην Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς συνήθως τέτοιες ομιλίες λαμβάνουν χώρα σε άλλη αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου.
«Δεν θα παρακαλέσουμε γονατιστοί το ΝΑΤΟ» – Άνοιγμα σε διάλογο με Πούτιν
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο πρόεδρος της Ουκρανίας φάνηκε να εμφανίζεται πιο διαλακτικός στο αίτημα για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε έτοιμος και για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.
«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασα τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε ότι δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε τέλος «ανοιχτός στο διάλογο» σε ερώτηση για την απαίτηση της Μόσχας να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.
Κίεβο: Ήρθε η ώρα για την «μητέρα των μαχών»;
Την ώρα που στενεύει ο κλοιός γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, διεθνή μέσα και αναλυτές δεν αποκλείουν η νύχτα της Τετάρτης να σηματοδοτήσει την έναρξη της σφοδρής επίθεσης των Ρώσων στο Κίεβο.
Αμερικανοί αναλυτές έδιναν ένα περιθώριο 24-96 ωρών για την «μητέρα των μαχών», ενώ το αίσθημα ανησυχίας και αβεβαιότητας ενισχυόταν από την ασυνήθιστη ηρεμία των τελευταίων ωρών στο Κίεβο.
Σθεναρή αντίσταση από τους Ουκρανούς
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν νωρίτερα την Τρίτη τις προσπάθειες των Ρώσων στρατιωτών να μπουν στο Χάρκοβο και απέτρεψαν μια επιχείρηση 120 αλεξιπτωτιστών κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, τον Όλεχ Σινεχούμποφ.
Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη μεθοριακή πόλη Βοβτσάνσκ, που απέχει 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαρκόβου, όμως αποκρούστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ο Σινεχούμποφ.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ολέξι Αρέστοβιτς, τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν κατ’ επανάληψη να καταλάβουν το Μικολάγιφ, στα νότια, αλλά απωθήθηκαν. «Θα χρειάζονταν δεκαπλάσιες δυνάμεις για να πάρουν το Μικολάγιφ», σχολίασε.