Σφυροκοπούν με το πυροβολικό πολλές πόλεις
Συνεχίζεται για 17η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις σειρήνες να ηχούν σε πολλές πόλεις της χώρας τα ξημερώματα.
Λίγα λεπτά πριν από τις 5:30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.
Σύμφωνα με μήνυμα του επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, στο Telegram: «Η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή. Όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα».
Πλησιάζουν το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις
Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες, Παρασκευή, δείχνουν ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν την ανάπτυξη τους πιο κοντά στο Κίεβο, ενώ μοίρες πυροβολικού βάλλουν εναντίον κατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.
Οι φωτογραφίες δείχνουν σπίτια και άλλα κτίρια στις φλόγες, εκτεταμένες ζημιές και κρατήρες κατά μήκος της κοινότητας Μοσχούν, βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
To πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες της Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία.
Ήχησαν οι σειρήνες σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας
Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή ήχησαν νωρίς σήμερα το πρωί στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις καλώντας τον κόσμο να αναζητήσει καταφύγια, έγινε γνωστό από τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Την ίδια ώρα, σειρήνες ήχησαν στη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χάρκοβο, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.
Αποκλεισμένη η Μαριούπολη
Έπειτα από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», δήλωσε χθες, Παρσκευή, το βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», πρόσθεσε υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί «αύριο», δηλαδή σήμερα, Σάββατο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική» που απαγορεύεται από τους σύγχρονους νόμους του πολέμου, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής της MSF Ελβετίας και ένας από τους συντονιστές της δράσης αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.
«Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.
Ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για το Σούμι
Περισσότεροι ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί για τη βορειοανατολική πόλη Σούμι το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Σούμι, με ανάρτηση του Ντμίτρι Ζιβίτσκι στο Telegram.
Σύμφωνα με τον Ζιβίτσκι, οι προσπάθειες εκκένωσης θα ξεκινήσουν στις 09:00 τοπική ώρα και οχήματα θα μπορούν να αναχωρήσουν από έξι προορισμούς σε όλη την περιοχή.
Όλες οι νηοπομπές κατευθύνονται προς την κεντρική πόλη της Πολτάβα και αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 13:00 και 14:00.
Απήχθη ο δήμαρχος της Μελιτόπολης
Κι ενώ οι μάχες μαίνονται σε πολλά μέτωπα σε όλη την Ουκρανία, πλάνα που κοινοποιήθηκαν από αξιωματούχους του προεδρικού γραφείου φαίνεται να δείχνουν ένοπλους άνδρες να συνοδεύουν έναν άνδρα έξω από ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας λέει ότι μια τσάντα τοποθετήθηκε πάνω από το κεφάλι του δημάρχου Ιβάν Φεντόροβ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει πως η απαγωγή ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξίσωσε την απαγωγή με τις ενέργειες των «τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους» και είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν περάσει σε ένα νέο στάδιο τρόμου».
Πάνω από 2,5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες της Ουκρανίας
Η ανθρωπιστική κρίση επεκτείνεται, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη. Σ’ αυτούς προστίθενται περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.
Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία , η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.
Οι πρόσφυγες αυτοί «δεν αισθάνονται σαν επισκέπτες. Τους υποδεχθήκατε στις οικογένειές σας με τρυφερότητα, με αδελφική ευγένεια», ευχαρίστησε ο Ζελένσκι σε μακροσκελές βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο οποίο πλέκει το εγκώμιο των Πολωνών.
Η Δύση αυξάνει την οικονομική πίεση
Το δυτικό στρατόπεδο εξακολουθεί να αυξάνει την οικονομική πίεση επί της Μόσχας, ανοίγοντας το δρόμο για τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς και σταματώντας τις ανταλλαγές με τη Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα των Επτά (G7), μαζί με την Ουάσινγκτον, ανακάλεσαν το καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» που είχε η Μόσχα και το οποίο διευκολύνει την ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών.
Η Ουάσινγκτον στράφηκε επίσης κατά των προϊόντων πολυτελείας, με τον Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει την απαγόρευση εισαγωγών από σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, «κυρίως τα προϊόντα της θάλασσας, τη βότκα και τα διαμάντια».
Και η κλιμάκωση των κυρώσεων μπορεί να συνεχιστεί, προειδοποίησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες που πραγματοποίησαν χθες σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες.
«Αν ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν εντείνει τους βομβαρδισμούς, αν πολιορκήσει το Κίεβο, αν εντείνει ακόμη περισσότερο της σκηνές πολέμου, γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλες μαζικές κυρώσεις», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τους δημοσιογράφους στο τέλος της διήμερης συνόδου.
Ο Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορέσει η ΕΕ να στραφεί αργότερα σε απαγορεύσεις εισαγωγών αερίου ή πετρελαίου, που μέχρι στιγμής δεν έχουν θιγεί εξαιτίας του μεγάλου κόστους που θα είχαν για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εξαρτώνται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες πως η Ρωσία θα πληρώσει «υψηλό τίμημα» σε περίπτωση που προσφύγει σε χημικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά δεσμεύτηκε να «αποφύγει» μια άμεση αντιπαράθιεση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα επειδή θα προκαλούσε «τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Έκκληση Ζελένσκι στις Ρωσίδες μητέρες
Ο Ζελένσκι, οι εκκλήσεις του οποίου για στρατιωτική υποστήριξη δεν εισακούσθηκαν, ζήτησε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας από τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών να κρατήσουν τους γιούς τους.
«Θέλω να το πω ακόμη μία φορά στις Ρωσίδες μητέρες. Ιδιαίτερα στις μητέρες των στρατευσίμων. Μην στέλνετε τα παιδιά σας στον πόλεμο σε μια ξένη χώρα», δήλωσε σε ένα νέο βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω του Telegram. «Ελέγξτε πού βρίσκεται ο γιος σας. Και αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι ο γιός σας θα μπορούσε να σταλεί στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ενεργήστε αμέσως» για να εμποδίσετε να σκοτωθεί ή να συλληφθεί, είπε.