To NATO δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής στην Ουκρανία, υποστηρίζει σε άρθρο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Δύση δεν πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια για μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Πούτιν.
Συγκεκριμένα, ο Μπλερ καλεί τη Δύση να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στον Πούτιν και ταυτόχρονα να προωθήσει διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Κατανοώ και δέχομαι το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολιτική στήριξη για άμεση στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Ρωσία. Αλλά πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι κάνει ο Πούτιν. Χρησιμοποιεί την ορθή επιθυμία μας να μην προκαλέσουμε κλιμάκωση μαζί με την προυθμία του να κλιμακώσει ως διαπραγματευτικό όπλο εναντίον μας. Όταν απειλεί το ΝΑΤΟ, καλλιεργόντας φόβους ακόμα και για πυρηνική σύγκρουση, στην προσπάθεια του να ανατρέψει με τη βία τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο ενός ειρηνικού έθνους και να εξαπολύσει πόλεμο ενάντια στον λαό του, υπάρχει κάτι το ανάρμοστο στις συνεχείς διαβεβαιώσεις μας ότι δεν θα αντιδράσουμε με τη χρήση ισχύος» τονίζει ο Μπλερ στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Τοny Blair Institute for Global Change.
«Αποδέχομαι το σκεπτικό πίσω από τη στάση αυτή. Αλλά υποθέστε ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα ή κάποιο τακτικό πυρηνκό όπλο, ή προσπαθήσει να καταστρέψει το Κίεβο όπως έκανε με το Χαλέπι στη Συρία, χωρίς καμία έγνοια για τις απώλειες αμάχων – είναι λογικό να του λέμε εκ των προτέρων πως ό,τι και αν κάνει στρατιωτικά αποκλείουμε οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής απάντησης;» διερωτάται.
Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Δύση δεν θα έπρεπε να αποκλείσει τη δυνατότητα για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας και άλλων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας.