“Να μην υποτιμά η Δύση την πυρηνική απειλή”
Προειδοποίηση προς τη Δύση να μην θεωρεί «παράφρονα» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτε να υποτιμά τον κίνδυνο της πυρηνικής απειλής, απευθύνει ο πρώην ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Αντρέι Κοζίρεφ.
Επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επί έξι χρόνια υπό τον Μπόρις Γέλτσιν, ο Κοζίρεφ αποπέμφθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο κατηγορούμενος για φιλοδυτική πορεία και προσέγγιση του ΝΑΤΟ και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει γράψει πολλά βιβλία. Και τώρα με μια μακροσκελή ανάλυσή του στο Twitter καλεί τη Δύση να μην κλείσει τα μάτια στην πυρηνική απειλή του Πούτιν, αλλά να επιδείξει μια σθεναρή στάση.
«Την περασμένη εβδομάδα διάβασα κριτική για τη θέση μου σχετικά με τη λογική του Πούτιν και την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου. Πολλοί δεν είναι ρεαλιστές αναφορικά με την πυρηνική απειλή ή τη σωστή απάντηση», γράφει. «Υποστηρίζω σε αυτή τη σειρά αναρτήσεων ότι αν κλείσουμε τα μάτια στην πυρηνική απειλή του Πούτιν, αυξάνουμε τον κίνδυνο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου».
Τα διδάγματα από την Ιστορία
Προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματολογία του ο Κοζίρεφ αναφέρεται στην «ισορροπία του τρόμου» που ίσχυε επί επτά δεκαετίες στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου και η ανατροπή της οποίας με ένα πυρηνικό πλήγμα θα συνιστούσε «πράξη αυτοκτονίας». Αλλά προσθέτει ότι για τον Πούτιν και τους πρώην αξιωματικούς του της KGB, ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ: «Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήταν απλώς μια χαμένη μάχη σε έναν συνεχιζόμενο αγώνα. Τσεκάρουν τις αντιδράσεις της Δύσης με μικρής κλίμακας πολέμους, όπως τον Αύγουστο του 2008 στη Γεωργία, με επεμβάσεις, όπως στη Συρία, με κυβερνοπόλεμο (Εσθονία) και παραπληροφόρηση». Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, «οι αξιοθρήνητες απαντήσεις» της Δύσης στις ρωσικές ενέργειες (Κριμαία, Ντονμπάς και στη Συρία) ήταν που έπεισαν το Κρεμλίνο ότι οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοί τους «έχουν παρακμάσει και (έχουν) χάσει τη θέληση να αντισταθούν μετά την είσοδο στη μεταψυχροπολεμική εποχή ».
Ο Πούτιν και οι περί αυτόν πιάστηκαν «απροετοίμαστοι» από την ενωμένη απάντηση της Δύσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και «ο πόλεμος δεν εξελίσσεται βάσει των σχεδίων» του Κρεμλίνου, επειδή η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία, γράφει ο ηλικίας 71 ετών Ρώσος πρώην ΥΠ ΕΞ, λέει ο Κοζίρεφ, «αλλά του Πούτιν δεν του αρέσει να παίζει άμυνα, γι’ αυτό και δοκιμάζει να δει αν θα είναι αποτελεσματική η απειλή του πυρηνικού πολέμου»
«Αδύναμη» η Δύση
Και δεν παραλείπει να πετάξει σε σαρκαστικό τόνο τη μπηχτή του: «η Δύση έχει ήδη πρόθυμα παράσχει αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά της», αποκαλώντας «επαίσχυντο παιχνίδι καυτής πατάτας» έναντι των πυρηνικών απειλών του Πούτιν τις παλινωδίες με τα γηρασμένα πολωνικά MiG, μέχρι που ο Μπάιντεν απέκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο να σταλούν στην Ουκρανία . «Τώρα το Κρεμλίνο θέλει να δει τι άλλο μπορεί να αποτραπεί με τον πυρηνικό εκβιασμό: Κατονόμασαν ως νόμιμους στόχους εφοδιοπομπές δυτικών όπλων» προς την Ουκρανία, λέει.
Ο γεννημένος στις Βρυξέλλες Ρώσος πρώην Υπ Εξ, που προσπάθησε στη διάρκεια της θητείας του μια προσέγγιση της χώρας του με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεν τάσσεται, βέβαια, υπέρ μιας δυτικής στρατιωτικής επέμβασης: «Δεν ζητώ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή κάποια συγκεκριμένη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία. Η σκοπιμότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των επιλογών είναι πέραν της ειδικότητάς μου. Επισημαίνω, όμως, τα ελαττώματα στις πολιτικές δηλώσεις που σπαταλούν τη διαπραγματευτική ισχύ αποκλείοντας επιλογές από το φόβο ενός πυρηνικού πολέμου».
Ο Πούτιν δεν είναι παράφρων, απλώς δεν έχει ηθική
Πριν από λίγες μέρες ο Κοζίρεφ είχε εξηγήσει ότι οι ενέργειες του Πούτιν στην εισβολή στην Ουκρανία είναι απολύτως συνεπείς: «Είναι τρομερό, αλλά όχι παράλογο», είπε, αφού «ο Πούτιν πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια πιστεύοντας ότι η Ουκρανία δεν είναι πραγματικό έθνος και θα έπρεπε στην καλύτερη περίπτωση να είναι ένα κράτος-δορυφόρος. Η εξέγερση του Μαϊντάν [ αναφέρεται στις διαδηλώσεις στο Κίεβο το 2014 κατά της κυβέρνησης του φιλορώσου Βικτορ Γιανουκόβιτς] έβαλε τέλος σε κάθε ελπίδα να παραμείνει η Ουκρανία ανεξάρτητη και υπέρ του Κρεμλίνου».
Η δεύτερη επισήμανσή του αφορά στον ρωσικό στρατό. «Το Κρεμλίνο πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια εκσυγχρονίζοντας τον στρατό του. Μεγάλο μέρος αυτού του προϋπολογισμού κλάπηκε και ξοδεύτηκε σε μεγάλα γιοτ στην Κύπρο. Αλλά κανένας στρατιωτικός σύμβουλος δεν μπορείτε να αναφέρει κάτι τέτοιο στον πρόεδρο, γι’ αυτό και του έλεγαν ψέματα», υποστηρίζει ο Κοζίρεφ.
Πέραν τούτου, η κυβερνώσα ελίτ πίστευε τη δική της προπαγάνδα, όπως ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είναι «διανοητικά ανίκανος». «Πίστευαν επίσης ότι η ΕΕ ήταν αδύναμη επειδή οι κυρώσεις τους του 2014 δεν είχαν “δόντια”. Και τότε οι ΗΠΑ τα θαλάσσωσαν στην αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, κάτι που ήρθε να ενισχύσει αυτό το αφήγημα». Σύμφωνα με τον Ρώσο πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο Πούτιν «υπολόγισε λάθος και στα τρία, αλλά αυτό δεν τον καθιστά παράφρονα. Απλώς ανήθικο, που έπεσε έξω στους υπολογισμούς». Και δεδομένου ότι δεν αμφισβητεί τη νοητική κατάσταση του Ρώσου προέδρου, δεν πιστεύει ότι θα χρησιμοποιήσει σκόπιμα πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας: «χρησιμοποιώ τη λέξη σκόπιμα γιατί ο “τυφλός” βομβαρδισμός κοντά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να προκαλέσει μια ακούσια πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία».
Και προχωρά ένα βήμα παραπέρα: «η απειλή του πυρηνικού πολέμου είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν είναι παράφρονας. Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι μπορεί να προσπαθήσει να εκβιάσει παραχωρήσεις, είτε από την Ουκρανία, είτε από τη Δύση επισείοντας το τελευταίο του χαρτί: τα πυρηνικά όπλα», λέει ο Κοζίρεφ. Και καταλήγει: «Η Δύση δεν θα πρέπει από το φόβο ενός πυρηνικού πολέμου να κάνει μονομερείς παραχωρήσεις ή να περιορίσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία».