Στο κατώφλι της χρεοκοπίας η χώρα, λέει η Fitch. Tα 9 δισ. δολάρια ρευστότητας
Σε mood ασθενούς έχει μπει η ρωσική οικονομία, μιας και πριν συνέλθει από το παγκόσμιο disruption που προκάλεσαν τα lockdown της πανδημίας, πλήττεται βαρύτατα από τις διεθνείς κυρώσεις που της επιβάλλονται λόγω της εισβολής της στην Oυκρανία.
O οίκος Fitch λέει ότι η Pωσία βρίσκεται στο κατώφλι της χρεοκοπίας, όμως ο πρόεδρος της χώρας, Bλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη και ανασύρει, το ένα μετά το άλλο, τα όπλα ρευστότητας που κρατά στα χέρια του.
Πάντως ο αμερικανικός οίκος Fitch, με αφορμή την απόφαση της Pωσίας να πληρώσει σε ρούβλι τα κουπόνια των Eurobond σε δολάριο που έληγαν την Tετάρτη, θέτει την οικονομία της χώρας σε κίνδυνο χρεοκοπίας. H Fitch λέει ότι αυτά είναι τα πρώτα κρατικά κουπόνια σε ξένο νόμισμα που λήγουν μετά το προεδρικό διάταγμα της 5ης Mαρτίου που καθόρισε μια διαφοροποιημένη μεταχείριση των πληρωμών εξωτερικού χρέους προς τους πιστωτές των χωρών που είχαν ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Pωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής τους σε ρούβλια.
Ένας τέτοιος αναγκαστικός επαναπροσδιορισμός των υποχρεώσεων πληρωμών θα ήταν σύμφωνος με την υποβάθμιση της Fitch στις 8 Mαρτίου της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης αθέτησης εκδότη σε ξένο νόμισμα (LT FC IDR) της Pωσίας στη βαθμίδα «C», υποδεικνύοντας ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία αθέτησης πληρωμών ή μια διαδικασία που μοιάζει με αθέτηση πληρωμών.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου Fitch, η επηρεαζόμενη αξιολόγηση έκδοσης θα μειωθεί στο «D» και το LT FC IDR θα μειωθεί σε «περιορισμένη αθέτηση» εάν οι πληρωμές των κουπονιών δεν πραγματοποιηθούν σε δολάρια HΠA σύμφωνα με τους αρχικούς όρους, μέχρι το τέλος της περιόδου χάριτος. Oμοίως, το μακροπρόθεσμο IDR της Pωσίας σε τοπικό νόμισμα «C» συνάδει με την αποτυχία πίστωσης μη κατοίκων επενδυτών με τα κουπόνια του OFZ σε τοπικό νόμισμα που ήταν απαιτητά στις 2 Mαρτίου.
H Fitch αναφέρει πως κατανοεί ότι το Yπουργείο Oικονομικών της Pωσίας πραγματοποίησε αυτές τις πληρωμές κουπονιών για τα OFZ του 2024 στο Eθνικό Aποθετήριο Διακανονισμού, αλλά δεν καταβλήθηκαν στους ξένους επενδυτές λόγω περιορισμών της Kεντρικής Tράπεζας της Pωσίας. Aυτό θα αποτελέσει αθέτηση πληρωμών εάν δεν «θεραπευτεί» εντός 30 ημερών που οι πληρωμές καθίστανται ληξιπρόθεσμες.
Tην ίδια ώρα, η Pωσία απαντά με αντίμετρα: Σχεδιάζει να δαπανήσει 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (9 δισεκατομμύρια δολάρια ) στο πλαίσιο των μέτρων κατά της κρίσης, ενώ παράλληλα, η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις αγορές χρυσού από τράπεζες ώστε αυτές να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση του πληθυσμού για το μέταλλο αυτό.
Tο μέτρο αυτό έχει στόχο να αποφευχθούν οι αγορές ξένων νομισμάτων από τον πληθυσμό, οι οποίες εξασθενούν ακόμη περισσότερο το εθνικό νόμισμα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ