Αφότου οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια γρήγορη νίκη επί της Ουκρανίας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ διακρίνουν ενδείξεις στροφής του Κρεμλίνου σε νέα στρατηγική, με το να εξασφαλίσει βασικούς εδαφικούς στόχους και να ασκήσει έτσι πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ουδετερότητα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εκτιμούσαν ότι οι αρχικοί στόχοι του πρόεδρου Πούτιν περιλάμβαναν την κατάληψη του Κιέβου εντός λίγων ημερών και την αντικατάσταση της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ένα φιλορωσικό καθεστώς.
Ωστόσο, καθώς δεν έγινε τίποτα από αυτά, υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος λέει στην WSJ ότι οι ενδείξεις υποδηλώνουν πως η ισχυρή ουκρανική αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις ώθησε τον Πούτιν να προσαρμόσει την τακτική του.
Σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση των προθέσεων του Πούτιν, την οποία συμμερίζονται ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, η Μόσχα πλέον στοχεύει να εξαναγκάσει το Κίεβο να αποδεχθεί ρωσικές αξιώσεις σε εδάφη της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, συγκεκριμένα την ένωση της Κριμαίας με τις αποσχιστικές περιοχές του Ντονμπάς.
Ο Πούτιν θα συνεχίσει επίσης τη στρατιωτική του πίεση με σφυροκόπημα ουκρανικών πόλεων, υπολογίζοντας ότι θα ωθήσει έτσι τον Ζελένσκι να εγκαταλείψει τις ελπίδες του να ενταχθεί σε οργανισμούς της Δύσης συμφωνώντας σε ένα ουδέτερο καθεστώς, καθώς και άλλες ρωσικές απαιτήσεις.
Σε περίπτωση που οι απαιτήσεις Πούτιν για το εδαφικό και την ουδετερότητα απορριφθούν, οι αμερικανικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αναμένεται να προσπαθήσει να διατηρήσει όσα εδάφη έχουν καταλάβει ήδη οι δυνάμεις του και να συνεχίσει τον πόλεμο. “Με βάση τις στρατιωτικές μας εκτιμήσεις, φαίνεται ότι επιστρέφει σε τακτικές πολιορκίας”, ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος στην WSJ.
Η αξιολόγηση του “Σχεδίου Β” του κ. Πούτιν, όπως το αποκάλεσε ένας αξιωματούχος, συνοδεύεται πάντως από σειρά σημαντικών επιφυλάξεων. Μεταξύ άλλων, ενδεχομένως να επεκτείνει τους πολεμικούς του στόχους εάν ο ρωσικός στρατός ξεκινήσει να παρουσιάζει μεγαλύτερες επιτυχίες εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων.
Το καθεστώς της πόλης του Κιέβου παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, καθώς δεδομένης της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης δεν είναι σαφές εάν ο ρωσικός στρατός μπορεί να συγκεντρώσει επαρκείς δυνάμεις για να να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα, λένε στην WSJ αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Όπως σημειώνει πάντως το δημοσίευμα, η ερμηνεία της στρατηγικής του κ. Πούτιν δεν είναι αποτέλεσμα επίσημης αξιολόγησης πληροφοριών, αλλά άποψη αξιωματούχων με πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν είναι δεδομένο πως η στρατηγική αυτή θα λειτουργήσει.
“Ο στόχος του δεν έχει αλλάξει καθόλου”, αναφέρει ο Ντάνιελ Φριντ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Πολωνία, εξηγώντας ότι “αυτό που έχει αλλάξει είναι η τακτική του”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο γρήγορος αποκεφαλισμός της ουκρανικής κυβέρνησης δεν πέτυχε και τώρα θέλει απλώς να τους σφυροκοπήσει γιατί αντιστέκονται και επομένως πρέπει να εκκαθαριστούν. Είναι σταλινικό”.