Τυχόν συμφωνία συμβιβασμού με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να εγκριθεί από τους Ουκρανούς μέσω δημοψηφίσματος δήλωσε τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
“Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και να απαντήσει επί αυτού ή άλλου είδους συμβιβασμού. Και το ποιοι θα είναι (οι συμβιβασμοί) αποτελεί αντικείμενο των συνομιλιών και της κατανόησης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne.
Θέματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα μπορούσαν να αφορούν τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ή τις εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται στην Ουκρανία από τρίτες χώρες ως αντιστάθμισμα για τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Δεν γίνονται δεκτά τελεσίγραφα
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η Ουκρανία “δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας” προκειμένου “να σταματήσει τον πόλεμο”.
“Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους”, τόνισε στο Suspilne..
“‘Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο’: δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα”, συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι “ο λαός είναι ενωμένος”.
Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως””ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εγώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε”, υπογράμμισε. “Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι τη βγάζουν”, συνέχισε.
“Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ”, κατέληξε.
Ο Ζελένσκι πρόκειται αύριο να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στο κοινοβούλιο της Ιταλίας. Έχει ήδη μιλήσει με τον ίδιο τρόπο στα κοινοβουλευτικά σώματα των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ. Την Τετάρτη, θα είναι η σειρά της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.