Στο 90% τα αποθέματα μέχρι τον Νοέμβριο
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να υποχρεώσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν φτάσει τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο στο 90% μέχρι τον Νοέμβριο και «εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας»δήλωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Πρόκειται να προτείνουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει κάθε χώρα να συμπληρώσει τα αποθέματα αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90% πριν από την 1η Νοεμβρίου, ώστε να είναι πιο ανθεκτική σε περίπτωση γεωπολιτικών εξελίξεων ή σκληρού χειμώνα», τόνισε ο Σέφκοβιτς μετά τη συνάντηση των Υπουργών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα θα υποβληθεί στα κράτη, αποτελεί μέρος του στόχου της ΕΕ να μειώσει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος, εξασφαλίζοντας τον εφοδιασμό της Ευρώπης πολύ πριν τον επόμενο χειμώνα από άλλες πηγές.
Στον «οδικό χάρτη» της 8ης Μαρτίου για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες που εισάγονται από τη Ρωσία, οι Βρυξέλλες ανέφεραν αυτόν τον αποθεματικό στόχο στο 90%, θέτοντας όμως ως προθεσμία τον Σεπτέμβριο. Στις αρχές Μαρτίου, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου ήταν πλήρεις κατά 30%.
Το μέτρο έχει ευρεία συναίνεση, αλλά «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ώστε να έχουμε ενιαίους και ενισχυμένους κανόνες αποθήκευσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλεμάν Μπον, η χώρα του οποίου ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Context, η Επιτροπή θα προτείνει τον καθορισμό στόχων ενδιάμεσης αποθήκευσης για κάθε κράτος (για παράδειγμα για τη Γαλλία: 31% στις αρχές Μαΐου, 55% τον Ιούλιο, 78% τον Σεπτέμβριο κ.λπ.) με αυστηρούς ελέγχους. Οι χώρες που δεν διαθέτουν επαρκή χωρητικότητα θα πρέπει να συνάψουν συμφωνίες με φορείς αποθήκευσης από άλλα κράτη.
«Μια ειδική ομάδα εργασίας θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τα κράτη και τους κύριους παράγοντες του κλάδου (…) Θα πρέπει να συνεργαζόμαστε, όχι να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ τους» στις διεθνείς αγορές, υπογράμμισε ο Σέφκοβιτς προσδοκώντας ισχυρή υποστήριξη από τους 27 .
Αυτός ο συντονισμός θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των προμηθειών της ΕΕ. Η Επιτροπή συζητά ήδη με τις κύριες χώρες παραγωγής (Νορβηγία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ, Αλγερία).
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Ursula von συναντήθηκε επίσης με τα αφεντικά των μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων (E.ON, Shell, Vattenfall, Eni κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της TotalEnergies, Πατρίκ Πουαγιανέ , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή. «Ηταν μια απλή πρώτη επαφή», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.