Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν άμεση στις απειλές του Πούτιν
Ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται διεμήνυσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ευρώπης Πάολο Τζεντιλόνι μετά το νέο τελεσίγραφο Βλαδιμίρ Πούτιν, ο οποίος απαίτησε την πληρωμή προμηθειών αερίου μέσω λογαριασμών σε ρωσικές τράπεζες από 1η Απριλίου.
«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, αυτό θα θεωρηθεί ως αθέτηση υποχρεώσεων εκ μέρους των αγοραστών με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπικό έργο» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν άμεση.
«Οι συμβάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και δεν υπάρχει και στις υπάρχουσες συμβάσεις δεν υπάρχει συμφωνία πληρωμής σε ρούβλι» δήλωσε ο κ. Τζεντιλόνι.
«Κοιτάξαμε τα συμβόλαια για το αέριο και αυτές τις μέρες οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ ή σε δολάρια, όμως κυρίως σε ευρώ. Και το ξεκαθάρισα με τον Ρώσο Πρόεδρο ότι η κατάσταση θα παραμείνει έτσι» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.
Όμως σήμερα το μεσημέρι ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε σε δήλωσή του:
«Δεν σταματούν οι εξαγωγές αερίου από σήμερα παρόλο που οι πληρωμές δεν γίνονται σε ρούβλια. Οι πληρωμές για τις εξαγωγές που γίνονται τώρα θα γίνουν στο τέλος Απριλίου ίσως και στις αρχές Μαΐου» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πάντως ψάχνουν εναλλακτικά σενάρια. Το ίδιο και η Ελλάδα καθώς είμαστε η πέμπτη σε εξάρτηση χώρα της Ευρώπης από την Ρωσία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat εξαρτόμαστε κατά 46,5% από την Ρωσία. Κατά 38,9% από το φυσικό της αέριο και κατά 73% από το ρωσικό πετρέλαιο.
Η Ελλάδα ακολουθεί την στάση της Ευρώπης όσον αφορά στην πληρωμή της δόσης στις 20 Απριλίου ενώ για να αντιμετωπίσει τις πιθανές ελλείψεις αποφάσισε την αύξηση της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και την λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ρωσική απειλή με τα τρόφιμα
Νέα απειλή όμως εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ντμιτρι Μεντβέντεφ. Αυτή προειδοποιεί ότι η χώρα του θα μπορούσε αποφασίσει την πώληση σιτηρών μόνο σε φιλικές χώρες.
«Θα προμηθεύουμε φαγητό και αγροτικά προϊόντα στους φίλους μας. Ευτυχώς έχουμε αρκετούς και δεν είναι ούτε στην Ευρώπη αλλά ούτε και στην Βόρεια Αμερική. Η προμήθεια των φιλικών χωρών θα είναι είτε σε ρούβλι ούτε στο εθνικό τους νόμισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου Ασφαλείας Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ενδεικτικό για το πόσο πολύ θα επηρεαστεί η χώρα μας είναι ότι η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ αναφορικά με την αξία εισαγωγών σιταριού από τη Ρωσία που ανέρχεται στο 18%.