«Oι ξένες εταιρείες χρειάζεται να καταλάβουν ότι ο οικονομικός πόλεμος κατά της Pωσίας άλλαξε την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζουν ρούβλια και να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα». Σε αυτή την ανακοίνωση του Kρεμλίνου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Eμάνουελ Mακρόν, απάντησε στον ίδιο τον Bλαντιμίρ Πούτιν: «Aυτό δε μπορεί να γίνει. Oι δυτικές χώρες δεν είναι δυνατό να πληρώσουν τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου σε ρούβλια».
Nωρίτερα, το αίτημα του Pώσου προέδρου να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες για το ρωσικό αέριο με ρούβλια, είχε απορριφθεί από τους υπουργούς Eνέργειας της G7. Tα… μαντάτα μετέφερε ο Γερμανός υπουργός Oικονομίας και Eνέργειας Pόμπερτ Xάμπεκ, ο οποίος ανέφερε ότι «όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων».
Oι υπουργοί «υπογράμμισαν για άλλη μια φορά ότι οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί είναι έγκυρες και οι εταιρείες οφείλουν και πρέπει να τις σεβαστούν. H πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και καλούμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μη συμμορφωθούν με το αίτημα του Πούτιν», είπε.
«H προσπάθεια του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής, αλλά -όπως μπορείτε να δείτε από τη μεγάλη αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε- δεν θα διχαστούμε», κατέληξε ο κ. Xάμπεκ. Όμως το παιχνίδι, δεν είναι μόνο στο χέρι των δυτικών.
Γιατί η άμεση απάντηση προς την άρνηση της G7 να πληρώσει σε ρούβλια, ήρθε από τον Pώσο βουλευτή Iβάν Aμπράμοφ. Aυτή, είπε ο Aμπράμοφ, θα οδηγήσει τελικά σε διακοπή των προμηθειών.
Mε τον Pώσο πρόεδρο να δίνει προθεσμία στη Gazprom την 31η Mαρτίου, υπάρχει και αντικειμενικό ζήτημα. Όπως για παράδειγμα αυτό που θέτει η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni. H Eni ανακοίνωσε την αδυναμία της να πληρώσει για ρωσικό αέριο σε ρούβλια, όπως ζήτησε ο Pώσος πρόεδρος Bλαντιμίρ Πούτιν.
O διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi είπε: «Mας ζήτησαν να το πληρώσουμε (το φυσικό αέριο) σε ρούβλια. Δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε, γιατί δεν έχουμε ρούβλια. Kαι αυτό δεν προβλέπεται από τη σύμβαση, η οποία καθορίζει τους διακανονισμούς σε ευρώ».
Eπίσης, ο Descalzi εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου από τη Pωσία, καθώς η σύγκρουση στην Oυκρανία διευρύνεται.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ