Λίγο μετά τις 06:00 στο Κίεβο (και ώρα Ελλάδος) και σε μια σκηνή που είναι πλέον οικεία σε πολλούς στη χώρα, ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Λβιβ, του Κιέβου, του Ντνίπρο και της Ζαπορίζα, όπως μετέδωσε το BBC.
Αυτό έλαβε χώρα την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους συμπατριώτες του να προετοιμαστούν για τη Ρωσία να διεξάγει “ακόμη μεγαλύτερες επιχειρήσεις στα ανατολικά της χώρας”.
Παράλληλα, ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 57 από τη ρωσική πυραυλική επίθεση την Παρασκευή σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, ο οποίος χρησιμοποιούνταν από αμάχους που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες. Οι εργασίες καθαρισμού του χώρου έχουν αρχίσει, με τους εργάτες να μαζεύουν συντρίμμια και διάσπαρτα έγγραφα.
Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον ένδεκα τραυματίστηκαν το Σάββατο γύρω από το Χάρκοβο και νοτιοανατολικά της πόλης αυτής της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.
“Οι εισβολείς βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές” στις τοποθεσίες Μπαλακλίγια, Πεσότσιν,Ζολότσιφ και Ντεργκάτσι και “ως τώρα, έχουμε ενημερωθεί για δέκα ανθρώπους νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί, και 11 τραυματίες”, ανέφερε ο κ. Σινεγκούμποφ μέσω της πλατφόρμας Telegram. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους “σφοδρούς βομβαρδισμούς” του ρωσικού στρατού.
Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, το Χάρκοβο απέχει περίπου σαράντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Θέατρο συνεχών μαχών μεταξύ δυνάμεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την αρχή της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, δεν έχει πέσει μέχρι τώρα στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.
Εν τω μεταξύ, μια σειρά ισχυρών εκρήξεων ακούστηκαν στη βορειοανατολική πόληΧάρκοβο και στο Μικολάιφ, μια πόλη κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στο νότιο τμήμα της χώρας, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αμέσως τις αναφορές.
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι “η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες” εναντίον της Ρωσίας. Ο ίδιος είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική περιοχή τουΝτονμπάς, όπου η Μόσχα ελέγχει δύο αυτονομιστικά εδάφη.
Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ επιμένει πως οι δυνάμεις της Ρωσίας “θα πάρουν” το Κίεβο
Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καύκασο, διεμήνυσε νωρίς σήμερα ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων όχι μόνο στην πολιορκημένη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.
“Θα γίνει επίθεση (…) όχι μόνο στη Μαριούπολη, και σε άλλες τοποθεσίες, πόλεις και χωριά”, διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Τσετσενίας, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω βίντεο που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram.
“Θα απελευθερώσουμε πρώτα εντελώς το Λουγκάνσκ και το Ντανιέτσκ (…) και μετά θα πάρουμε το Κίεβο και όλες τις άλλες πόλεις” της Ουκρανίας, επέμεινε.
Ο κ. Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη. Έχει ανακοινώσει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους “καντιρόφτσι” του σε επιχειρήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε την Κυριακή ότι θα ήταν “εξαιρετικά δύσκολο” ακόμη και να σκεφτεί κανείς τις διαπραγματεύσεις μετά τις φερόμενες ρωσικές θηριωδίες, αναφερόμενος στο Κραματόρσκ και την πόλη Μπούτσα, όπου ο δήμαρχος εκτιμά ότι μέχρι και 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους υπό τη ρωσική κατοχή. Ωστόσο, ο Κουλέμπα, δήλωσε, ότι αν οι συνομιλίες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή “τουλάχιστον μιας σφαγής, πρέπει να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία”.