Η Ρωσία κατέγραψε το μεγαλύτερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το 1994 τουλάχιστον, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν και οι εισαγωγές βούτηξαν μετά τις κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η πιο ευρεία μέτρηση των εμπορικών συναλλαγών αγαθών και υπηρεσιών, κατέγραψε πλεόνασμα 58,2 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022, πάνω από 2,5 φορές περισσότερο από το πλεόνασμα των 22,5 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ανέφερε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Ενώ οι βαριές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι χώρες της Δύσης αναμένεται να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, μέχρι στιγμής δεν έχουν επεκταθεί στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών.
«Οι εισροές από τις εξαγωγές παρέμειναν ουσιαστικά οι ίδιες, αλλά οι εισαγωγές σημείωσαν σημαντική πτώση λόγω των προβλημάτων στον εφοδιασμό και των κυρώσεων που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης» τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ.
Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια το πρώτο τρίμηνο ενίσχυσαν επίσης και τα κρατικά έσοδα της Ρωσίας, φέρνοντας στα ταμεία 273,4 δισ. ρούβλια (3,4 δισ. δολάρια), τα οποία η κυβέρνηση τοποθέτησε σε ειδικό ταμείο για κοινωνικά προγράμματα, την παροχή οικονομικής στήριξης και την κάλυψη άλλων κοινωνικών αναγκών.