Ο βρετανικός καταναλωτικός δανεισμός αυξήθηκε σταθερά τον Μάρτιο και τα ενυπόθηκα δάνεια διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο καθώς αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, τα οποία δεν έδειξαν πρώιμα σημάδια πλήγματος στην οικονομία από τη συμπίεση του κόστους ζωής στη χώρα.
Ο δανεισμός προς τους καταναλωτές αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. στερλίνες (1,6 δισ. δολάρια) σε καθαρούς όρους, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους και μετά από την αύξηση κατά σχεδόν 1,6 δισ. στερλίνες τον Φεβρουάριο.
Ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του Μαρτίου, η οποία προηγήθηκε της κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους και της αύξησης των φόρων τον Απρίλιο.
Η BoE ανακοίνωσε καθαρά στεγαστικά δάνεια ύψους 7 δισ. στερλίνων, έναντι των 4,6 δισ. στερλίνων τον Φεβρουάριο, και εγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια 70.961, ελαφρώς χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, αλλά και πάλι πολύ πιο πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η βρετανική αγορά κατοικίας διατήρησε μεγάλο μέρος του momentum της στους πρώτους μήνες του 2022, παρά τη σταδιακή κατάργηση των προσωρινών φορολογικών ελαφρύνσεων για τις αγορές ακινήτων στο β΄ μισό του 2021.
Η ΒοΕ παρακολουθεί για ενδείξεις σχετικά με το πόσο επηρεάζει την οικονομία ο ταχύτατα αυξανόμενος πληθωρισμός, καθώς αξιολογεί το πόσο περισσότερο πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια.
Η κεντρική τράπεζα αναμένεται αύριο να αυξήσει το κόστος δανεισμού στο 1% από το 0,75%.