Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη δημιουργία futures ομολόγων και συμφωνιών επαναγοράς (repo) για να ενισχύσει το πρόγραμμα χρέους που κατήρτισε την εποχή της πανδημίας, αναφέρει το Bloomberg.
Το μπλοκ έχει πουλήσει κοινά ομόλογα αξίας 111 δισ. ευρώ από πέρυσι στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, στο πρώτο βήμα μιας 5ετούς προσπάθειας χρηματοδότησης ύψους 800 δισ. ευρώ που στόχο έχει να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ανακάμψουν από την Covid-19. Ωστόσο, σε αντίθεση με μεμονωμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, η Ένωση δεν διαθέτει futures ή παράγωγα, τα οποία οι traders θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αντιστάθμιση και τόνωση ρευστότητας.
«Ψάχνουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε μια ρευστή δευτερογενή αγορά ομολόγων της ΕΕ, με χαρακτηριστικά όπως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ή οι συμφωνίες επαναγοράς», δήλωσε ο Niall Bohan, διευθυντής χρέους και διαχείρισης χρηματοοικονομικού κινδύνου στο τμήμα προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι λογικό να στρέψουμε την προσοχή μας στο τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τις δευτερογενείς αγορές».
Το Bloomberg σχολιάζει ότι η κίνηση είναι ένα μήνυμα ότι η ΕΕ επιδιώκει να χτίσει πιο μακροπρόθεσμα στον κοινό δανεισμό, ο οποίος βοήθησε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ μετά τις πιέσεις που άσκησε η πανδημία στις οικονομίες των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιταλία. Με το πρόγραμμα πωλήσεων να λήγει το 2026, οι επενδυτές που αγόρασαν το χρέος εξετάζουν τι μπορεί να ακολουθήσει.
Ενώ η αγορά συναινεί ότι ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης θα ήταν καλό πράγμα, θα μπορούσε να είναι λίγο νωρίς δεδομένης της ανάγκης για περισσότερα ομόλογα που θα το καταστήσουν βιώσιμη προοπτική, είπε ο Bohan. Εκτιμά ότι οι εκδόσεις θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τα 50-60 δισ. ευρώ σε 10ετή ομόλογα.
Εν τω μεταξύ, ένας μηχανισμός repo, ο οποίος σύμφωνα με τον Boha θα «διευκόλυνε πολύ» ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, είναι ένας τομέας που η ομάδα του θα εξετάσει πιο προσεκτικά.