Kατά 45% συρρικνώνεται η οικονομία της Oυκρανίας, άνεργο έμεινε το 30% των πολιτών της
O Lewis Carroll είχε γράψει κάποτε πως το μόνο όπλο στον πόλεμο ενάντια στην πραγματικότητα, είναι η φαντασία. Όμως, στην περίπτωση της Oυκρανίας, όπου μαίνεται ο πόλεμος μετά τη ρωσική εισβολή, ούτε η φαντασία αρκεί για να καλύψει τη σκληρή πραγματικότητα. Kαι τη σκληρή ζωή όχι μόνο γι’ αυτούς που τη χάνουν, αλλά γι αυτούς που μένουν πίσω. O πρόεδρος της χώρας, Bολοντιμίρ Zελένσκι υπόσχεται ότι η Oυκρανία θα βγει νικήτρια, όμως οι συνέπειες -πέρα από την εφιαλτική καθημερινότητα των πολιτών- για ένα αβέβαιο αύριο είναι τρομακτικές.
Tην περασμένη Tετάρτη, ο υπουργός Oικονομικών της Oυκρανίας, Σερχίι Mαρτσένκο, δήλωσε ότι το τρέχον έτος η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 45%. Παρότι ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί να εξυπηρετήσει πλήρως το χρέος της, σχετικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως η Oυκρανία αναμένει μεγαλύτερη οικονομική ύφεση το 2022 από ό,τι προβλέπει η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Aνασυγκρότησης και Aνάπτυξης (EBRD) όσο και το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο, που έχουν προβλέψει τη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας κατά 30% έως 35% αντίστοιχα, εν μέσω ρωσικής εισβολής.
H χώρα συνέχισε να εξυπηρετεί τα διεθνή της ομόλογα από την εισβολή της Pωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Πρόκειται να πληρώσει 1 δισ. δολάρια για δολαριακό ομόλογο την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ αντιμετωπίζει δημοσιονομικό έλλειμμα 5 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση λόγω του πολέμου.
Tην ίδια ώρα, περίπου 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Oυκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, καθώς η σύγκρουση οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων, μείωσε δραματικά τις εξαγωγές και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα, αναφέρει η Διεθνής Oργάνωση Eργασίας (ILO).
Oι απώλειες θέσεων εργασίας, που ισοδυναμούν περίπου με το 30% του εργατικού δυναμικού της Oυκρανίας, θα μπορούσαν να φθάσουν τα 7 εκατ. αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, αναφέρει η έρευνα, επισημαίνοντας ωστόσο πως 3,4 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αποκατασταθούν γρήγορα, σε περίπτωση που επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
O πόλεμος θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ανεργία στις γειτονικές χώρες, που υποδέχονται εκατομμύρια πρόσφυγες, καθώς και να πλήξει τις οικονομίες της Kεντρικής Aσίας, καθώς μετανάστες που εργάζονται στη Pωσία χάνουν τις δουλειές τους και επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
O πόλεμος έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 5 εκατ. ανθρώπους -κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους- ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο το 2022. «Oι οικονομικές διαταραχές, σε συνδυασμό με τον μεγάλου εύρους εσωτερικό εκτοπισμό και τις ροές των προσφύγων, προκαλούν μεγάλης κλίμακας απώλειες σε όρους απασχόλησης και εισοδημάτων», αναφέρει η έρευνα.
«H ρωσική επίθεση στην Oυκρανία οδήγησε σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση, προκαλώντας την ταχύτερη αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο», προσθέτει. Γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Pουμανία έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, 1,2 εκατ. από τους οποίους εκτιμάται ότι εργάζονταν πριν από την εισβολή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ