Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα παρενέβαιναν σε περίπτωση οποιουδήποτε είδους στρατιωτικής επίθεσης της Κίνας κατά της Ταϊβάν, σε ένα ρητορικό βήμα υψηλής ισχύος έναντι του Πεκίνου.
Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο, όπου και βρίσκεται, για το εάν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εμπλακούν στρατιωτικά για την προστασία της Ταϊβάν, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους απάντησε: “Ναι – είναι μια δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει”.
“Συμφωνία με την πολιτική της Μίας Κίνας, το έχουμε υπογράψει αυτό, καθώς και τις συμφωνίες που απορρέουν από αυτή τη θέση”, είπε ο κ. Μπάιντεν. “Η ιδέα, ωστόσο, ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε να καταληφθεί με τη βία για να ενσωματωθεί στην Κίνα, έτσι απλά διά της βίας, απλώς δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Θα αναταράξει ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή και θα είναι μια πράξη ανάλογη αυτού που έγινε στην Ουκρανία”.
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν “δεν έχει αλλάξει διόλου”. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε το ίδιο λίγο αργότερα, συμπληρώνοντας ότι με βάση τη Νομοθετική Πράξη για τις Σχέσεις ΗΠΑ – Ταϊβάν, η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη να παράσχει στην Ταϊπέι τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της”.
Σε ερώτηση εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν εννοούσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν και δικό τους στρατό στην Ταϊβάν πέραν της αποστολής και πώλησης όπλων στο νησί, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Ταϊβάν, επισήμως Δημοκρατία της Κίνας, αποτελεί το απομεινάρι της εξουσίας των ηττημένων στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο (1946-1949) Κινέζων εθνικιστών του Τσανγκ Κάι Σεκ. Η υπόλοιπη Κίνα, υπό την πολιτική ηγεσία του ΚΚ Κίνας, ονομάστηκε Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και από το 1971 κατέχει τη κινεζική θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.